of 62284 LinkedIn

Professioneel WOZ-bezwaar kost gemeenten miljoenen

Bedrijven die namens burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, vormen een miljoenenstrop voor gemeenten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar zou een recordbedrag aan proceskosten zijn overgemaakt aan dit soort bedrijven.
15 reacties

Bedrijven die namens burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, vormen een miljoenenstrop voor gemeenten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar zou een recordbedrag aan proceskosten zijn overgemaakt aan dit soort bedrijven.

Bezwaar

De WOZ-waarde van een huis wordt bepaald door de gemeente. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de lokale belasting voor een huishouden. Burgers die het niet eens zijn met de bepaalde waarde, kunnen gratis bezwaar maken. Er zijn speciale bedrijven die dit werk uit handen nemen, op basis van 'no cure, no pay'. Als de WOZ-waarde uiteindelijk niet klopt, moet de gemeente deze bedrijven soms wel tot 1500 euro aan proceskosten betalen. Burgers levert het belastingvoordeel soms maar enkele tientjes op.

 

Vastlopen

Gemeenten berekenen de waarde van huizen met een computermodel. Van alle bezwaarschriften wordt gemiddeld 40 procent gegrond verklaard. De vergoedingen lopen volgens RTL Nieuws inmiddels zo hoog op, dat lokale overheden hun systeem zien vastlopen en vaste ambtenaren het vele werk niet aankunnen. Zij waarschuwen ook dat proceskosten worden doorberekend in de belastingen, die daardoor stijgen.

Lokale overheden zeggen tegen RTL dat ze de praktijk moreel verwerpelijk vinden. Vorig jaar zou deze manier van kostenvergoedingen innen, dit soort bedrijven meer dan 10 miljoen euro hebben opgeleverd.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@ Piet Peters: precies wat jij aangeeft, zo is het en niet anders.

Mijn ervaring in de vele zaken die ik heb gedaan is ook dat er een denigrerende toon wordt aangeslagen in de schriftelijke stukken (vooral in de verweerschriften in beroep).

We zullen het ermee moeten doen, en de ambtenaartjes zullen het met mij en mijn collega's moeten doen.
Door Piet Peters (Belastingbetaler) op
Hoeveel procent is die 10 miljoen eigenlijk van de hele opbrengst? Lijkt me heel relatief. Bovendien ambtenarensalarissen worden ook doorberekend in de belastingen... De meeste ambtenaartjes verdienen meer dat deze - denigrerend genoemde - bureautjes en genieten ook nog sociale zekerheid, pensioen e.d. Geloof graag dat ambtenaartjes 100 enveloppen in een uur kunnen likken. Maar daarmee verdienen de bureautjes echt geen geld. Ze zullen klanten moeten werven, te woord moeten staan, naar hun zaak kijken enz.
Door Spijker (n.v.t.) op
De WOZ/OZB-wetgeving is zeer subjectief. Veel eigenaren hebben het helemaal gehad met gemeenten die hun taxaties baseren op een m2 of een m3 prijs en daarmee hele straten op gelijke wijze taxeren en helemaal geen rekening houden met individuele aanpassingen (interieur en exterieur).
Bovendien gebeurt het regelmatig dat verlagingen na bezwaar helemaal geen doorwerking krijgen in het systeem, zodat ze het daarop volgende jaar weer in actie moet komen. Gek hè dat er dan op een gegeven ogenblik externe bedrijven worden ingeschakeld.
Gauw wijzigen die bureaucratische wetgeving met veel administratieve rompslomp in een bedrag per inwoner voor publieke diensten. Dan gaan huurders ook weer eens meebetalen.
Door Jan op
Oh ja, die net 100 Euro per uur is incl. BTW, dus in totaal houd ik er excl. BTW 84 Euro/uur omzet aan over.
Door Jan op
Ik ga hier natuurlijk niet mijn volledig inkomen uit de doeken doen. Welk kan ik aangeven dat je echt niet zomaar 100 Woz bezwaar-klanten te pakken hebt. Alsof die zomaar komen aanwaaien...

Een en hetzelfde standaardbriefje, heer de vries, zal bij dezelfde gemeente leiden tot behandeling als samenhangende zaken. Daarna ingestelde beroepen zullen ook snel als samenhangend worden gezien. Tenminste, als de behandelend ambtenaar zo snugger is om te weten wat dat is (samenhangende zaken) en daar in de besluiten en het verweer op aan te sturen. Vaak weten ze van toeten noch blazen. Tsja, dan kost het veel geld ja.

Maar nogmaals, 100 zaken heb je echt niet zomaar te pakken. Je berekening van die 22.500 snijdt overigens bijzonder weinig hout.

Dat er "veel" van "dit soort" bedrijfjes acties zijn kan in meer oorzaken gelegen zijn dan uitsluitend geld/omzet. Bijvoorbeeld omdat iemand graag een eigen onderneming runt en geen zin heeft in loondienst. De getrokken conclusies kunnen misschien ook te maken hebben met kortzichtigheid? Oftewel, zoals een goed ambtenaar betaamt: het ligt altijd aan een ander. Hand in eigen boezem steken? Dat doen ze helemaal niet.

Hoe is anders te verklaren dat na een ongegrond bezwaar en ingesteld beroep het bestuursorgaan alsnog direct aan het bezwaar (en daarmee beroep) tegemoet komt?

Een recent v.b. uit de praktijk: zeer grondig en van stukken voorzien bezwaar toch kennelijk ongegrond verklaard. Het was aldus de ambtenaar allemaal evident dat de aangevoerde gronden geen doel troffen. In deze casus ging het om een woning met een falend verwarmingssysteem. Beroep ingesteld en een droevig verweer ontvangen. Helaas had de rechter ook weinig oren naar deze zaak. Beroep ongegrond. We komen bij het Hof waar de eerste zin van de raadsheer was: "het zijn toch geen losse flodders waarmee meneer X (ik) in zijn bezwaar aan komt zetten, hoe kunt u dan oordelen dat het kennelijk ongegrond is"?

De stamelende ambtenaar wist er geen antwoord op, want: "ik heb het dossier pas gisteren gekregen van een collega die ziek is" (hoe vaak ik dat al in de rechtszaal heb gehoord wil je niet weten)

Raadsheer: "is het niet verstandig dat u (ambtenaar) met de heer X (ik) buiten de zaal even in overleg treden”?

Ambtenaar: “nee, wij willen uitspraak”.

Raadsheer: “okay, dan kunt u die krijgen”.

Uitspraak: gegrond hoger beroep, gegrond beroep, gegrond bezwaar. Woz naar beneden bijgesteld met 30.000 Euro en proceskosten voor mij van ongeveer 2.460 Euro. Daarvoor heb ik in totaal ongeveer 24 uur werk geleverd. Net 100 Euro per uur.

Dit soort zaken (van deze omvang) heb ik ongeveer 8 a 9 keer per jaar. Een echt riant inkomen kan je dat niet noemen. Maar toegegeven, ik heb geen advertenties op Google enzo (te duur).

Zoals Martin Hagen terecht stelt: “Wat bij mij blijft hangen is dat 40% van de ingediende bezwaren gegrond wordt verklaard. Zit daar niet het werkelijke probleem?”

-> Ja, dat is het werkelijke probleem!
Door Martin Hagen op
Wat bij mij blijft hangen is dat 40% van de ingediende bezwaren gegrond wordt verklaard. Zit daar niet het werkelijke probleem?

Overigens: gemeenten berekenen de verwachte opbrengst van de OZB op het niveau van de gehele gemeente. Een praktische oplossing zou zijn om de waardebepalingen standaard -5% te doen, en de tarieven iets te verhogen. De netto opbrengst voor de gemeente blijft hetzelfde en je bent van veel gezeur af. De burger vindt het ook prima omdat alle van de OZB-waarde afgeleide heffingen (waterschap, huurwaardeforfeit) ook iets lager worden.
Door WJB (adviseur) op
Opvallend en ontluisterend slecht is het gebruik van de Nederlandse taal (stijl en grammatica) van de personen die reageren op dit artikel. Is het echt zo droevig gesteld met de beheersing van onze taal? Dit terwijl je mag verwachten dat lezers van Binnenlands Bestuur en zij die reageren toch tot een groep behoren die het Nederlands goed beheersen. Niet dus! Of wordt men bij het schrijven van een reactie overmand door emotie, die het foutloos schrijven onmogelijk maakt?
Door Bertduss (Kennert) op
En het volgende 'onderzoekje' van RTL zou moeten zijn: Wat kosten de door gemeenten ingediende bezwaar- en beroepsschriften (en cassatie) in verband met BTW en Vpb?
Gebeurt veelal door (ingehuurde) gerenommeerde belastingadvies kantoren.

Wat mij betreft is het hier dus een typisch gevalletje van: de pot verwijt de ketel....
Door Ria Huisman (Directeur) op
De gemeenten doen hun werk dus niet goed opdracht van de Overheid?
Dan als ik bezwaar maak en dat wordt gegrond verklaart ontvang ik proceskostenvergoeding € 1000,00.
De gemeenten laten vaak de zaken op z’n beloop kom ik bij de rechtbank of de CrvB.
Alle proceskosten tezamen als ik win € 3000,00
Vergoeding van het griffierecht €47,00.
Ook pas ik de wet dwangsom toe bij geen tijdige beslissing op bezwaar,beroep.
Ontvang daarvoor € 20,00 per dag totaal € 1400,00
+ de wettelijke rente van 2%.
De gemeente wist niet wat dat was.
Goed opgeleid dus.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Het is heel jammer dat zo veel overheidsgeld besteed moet worden aan juridische haarkloverij. Dat geld had je ook aan nuttige zaken kunnen besteden. De oplossing is eenvoudig. Maak bezwaar niet langer gratis maar vraag een beperkt bedrag aan leges. Als bezwaarmaker wint, krijgt hij dat bedrag terug. Als hij lichtvaardig heeft geprocedeerd niet.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners