of 62812 LinkedIn

'Probleem Stadskanaal geen uitzondering in Oost-Groningen'

Een huzarenstukje noemt hij het, de weigering van de gemeente Stadskanaal om nog meer te bezuinigen en de sleutel in te leveren bij de provincie. ‘Maar’, zo zegt Gronings gedeputeerde IJzebrand Rijzbol, ‘wel gloeiend serieus.’

Een huzarenstukje noemt hij het, de weigering van de gemeente Stadskanaal om nog meer te bezuinigen en de sleutel in te leveren bij de provincie. ‘Maar’, zo zegt Gronings gedeputeerde IJzebrand Rijzbol, ‘wel gloeiend serieus.’

Volgens de CDA-gedeputeerde vormen de financiële problemen bij de gemeente Stadskanaal geen uitzondering in Oost-Groningen. Eigenlijk zagen ze het in het provinciehuis al langer aankomen. Dit voorjaar nog schreef de provincie, na zorgwekkende signalen van de Vereniging van Groningse Gemeenten, een brandbrief richting Tweede Kamer dat veel gemeenten door het ijs zakken vanwege de tekorten in het sociaal domein, met name de sociale werkvoorziening.

 

Onder curatele

Die tekorten zijn inmiddels in Stadskanaal zo ver opgelopen dat, om volgend jaar een sluitende begroting te krijgen, er 7 miljoen euro moet worden bezuinigd. De gemeenteraad gaf deze week aan het te vertikken dat te doen. Na al tien jaar lang op van alles en nog wat te hebben bezuinigd, kiest de gemeenteraad ervoor een streep te trekken: nog meer snijden in gemeentelijke voorzieningen zet de leefbaarheid van de samenleving op het spel en daarvoor wil geen enkel raadslid verantwoordelijk zijn. Liever kiest de raad er voor dan maar onder curatele te worden gesteld van de provincie – een stap die automatisch volgt als er geen sluitende begroting wordt ingediend.

 

Verrassend en uniek

Gedeputeerde Rijzebol zegt de stap, hoe verrassend en uniek ook, wel te begrijpen. ‘Ze redden het niet daar’, zegt hij. ‘Niemand wil verantwoordelijk zijn voor de gevolgen, zoals een sluiting van de culturele instellingen.’ Maar ook hij heeft niet direct een oplossing. In financieel opzicht kan de provincie in elk geval weinig betekenen. ’Wij financieren gemeenten niet.’ Wat de volgende stap gaat zijn, daarover wil hij het graag hebben met het bestuur van Stadskanaal. Maandag over een week verwacht hij ze op het provinciehuis.

 

Binnenlandse Zaken

Intussen mag minister Ollongren van Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks uitleggen hoe ze de gemeente Stadskanaal uit de geldzorgen denkt te helpen. Kamerlid Nevin Özütok ziet de weigering van Stadskanaal om extra te bezuinigen als het zoveelste signaal dat gemeenten aan de grond zitten. De fractie wil de antwoorden graag voor de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken binnen hebben. Die begrotingsbehandeling, waarbij het onder andere gaat om de financiering van gemeenten, staat voor volgende week op het programma.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan (Ambtenaar) op
Heeft Stadskanaal eigenlijk al de art.12-status ?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners