of 65101 LinkedIn

Prinsjesdag-stukken: extra geld voor arme kinderen

Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding en wordt in natura uitgekeerd, zo meldt de omroep. Hoe de regeling precies gaat werken, wordt nog bekeken.
4 reacties

Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt 100 miljoen euro beschikbaar. Dat meldt RTL Nieuws, dat de Prinsjesdag-stukken van het kabinet heeft ingezien. Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding en wordt in natura uitgekeerd, zo meldt de omroep. Hoe de regeling precies gaat werken, wordt nog bekeken.

Zorg, onderwijs en veiligheid

Er is volgend jaar in totaal 1,5 miljard euro extra uit te geven, dat is 300 miljoen meer dan eerder naar buiten was gekomen. Dat extraatje gaat naar zorg, onderwijs en veiligheid. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen de gelekte cijfers. Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden. Beide partijen besloten het geld uit te geven aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid.


Meeste naar Justitie

Van de 1,5 miljard die nu extra te verdelen is krijgt Justitie het meest, namelijk 450 miljoen euro. Hiervan gaat 20 miljoen naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder gaat er 400 miljoen naar Volksgezondheid en krijgt het ministerie van Defensie er 300 miljoen bij. Onderwijs moet zich tevreden stellen met 200 miljoen.

 

Armoede 

Van de resterende 150 miljoen gaat het grootste deel naar bestrijding van de armoede onder kinderen. De 100 miljoen hiervoor moet gaan naar zaken als zwemles, schoolreisjes en sportkleding. De regeling moet nog worden uitgewerkt. En voor eenverdieners met een partner met een chronische ziekte is 50 miljoen gereserveerd.

 

Minder asielzoekers

Er zijn ook meevallers. De lagere instroom van asielzoekers scheelt 200 miljoen. Het kabinet rekende op bijna 60.000 asielzoekers, maar dat zijn er tot dusver ruim 17.000. En ook hoeft er volgend jaar 300 miljoen minder aan de Europese Unie te worden afgedragen.

 

Akkoord

Het kabinet bereikte eind vorige maand al een akkoord over de koopkracht. In de zomer bleek uit ramingen van het CPB dat zonder ingrijpen uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden er volgend jaar iets op achteruit zouden gaan. Om dit te corrigeren wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Het gaat onder meer naar verhoging van de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.

 

Begrotingsstukken

RTL heeft een naam hoog te houden wat betreft Prinsjesdag. De afgelopen jaren wist de omroep steeds vroegtijdig de hand te leggen op de begrotingsstukken. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
@Wendy. Jouw opmerkingen duiden er nog eens extra op dat een goede beleidsmatige onderbouwing van de verdeling, zowel in de publieke als private sector, noodzakelijk is. Zeker als er nu plotklaps 100 miljoen euro via de publieke sector op tafel komt.
Door wendy op
Het gevaar van doublures wordt levensgroot meneer Wiersma? Wees niet ongerust want zoals het nu gaat
is dat je afhankelijk bent van het gemeentelijk armoede-beleid. In gemeente A heb je geluk, in gemeente B heb je pech. Hetzelfde geldt voor Stichting Leergeld. Die heeft geen landelijke dekking en is het potje er wel maar toevallig al leeg, dan is het helaas pindakaas. Ook het armoedebeleid kent grote rechtsongelijkheid, afhankelijk van de postcode en de politieke kleur van een gemeente
Door H. Wiersma (gepens.) op
Prima dat er ex.tra geld beschikbaar is voor arme kinderen, maar zorg wel voor een zorgvuldige verdeling en besteding. Op lokaal en landelijke niveau zijn hiervoor al diverse particuliere fondsen/stichtingen werkzaam. Het gevaar van doublures wordt levensgroot.
Door links 2, 3, 4 links! op
Bestrijden van geïmporteerde armoede, wat zijn we de politiek dankbaar.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners