of 59082 LinkedIn

Prijsverschillen bouwvergunningen zeer groot

De prijsverschillen tussen gemeenten voor een bouwvergunning zijn groot, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

De prijsverschillen tussen gemeenten voor een bouwvergunning zijn groot, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

22 x zoveel
Een vergunning voor een verbouwing van € 10.000 kost in Leiden € 38 en in de Brabantse gemeente Son en Breugel € 868, ruim 22 keer zoveel. Grote verschillen zijn er ook tussen bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen van € 130.000. In Eindhoven betaal je hiervoor bijna € 8.000, maar op Ameland minder dan € 2.000.
 

Prijzen gedaald
In sommige gemeenten zijn de kosten voor een bouwvergunning afgelopen jaar gedaald. In bijvoorbeeld Halderberge (Noord-Brabant) kost een vergunning voor een kleine verbouwing 60 procent minder dan vorig jaar. Ook in Schijndel, Rotterdam en Den Haag daalden de prijzen.
 

Verschillende rekenmethodes
Volgens Vereniging Eigen Huis worden de prijsverschillen onder meer veroorzaakt doordat gemeenten verschillende rekenmethodes hanteren. Vanaf komend jaar zijn gemeenten verplicht duidelijk te maken welke kosten zij in rekening brengen bij de aanvraag van een bouwvergunning. ‘Dat is hoog tijd, want de prijzen zijn nog allerminst transparant,’ zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Inhoudtechnisch is het prima dat de VEH hier aan de bel trekt. Het loopt al jarenlang de spuitgaten uit met deze achterlijke verschillen. En het lijkt alleen maar erger te worden. Hoogste tijd dat de politiek hieraan een einde maakt en er eens een minister BIZA komt die van wanten weet.
Door HH op
Dit is inderdaad geen nieuws. Dit doet VEH ook elk jaar bij de OZB. Ik heb al eens aangeboden om hun uit te leggen hoe het werkt maar dan zijn ze niet thuis, of bellen niet terug, enz.
Door Martin (Medewerker RO) op
Ik zit nu al een heel aantal jaren in de RO (16 ongeveer) en ik begin een beetje een Groundhog-day gevoel te krijgen. Zo lang als ik me kan herinneren komt dit bericht werkelijk ieder jaar weer terug in de media. Ieder jaar opnieuw trekt Vereniging Eigen Huis weer hetzelfde persbericht als het verleden jaar uit de kast, stuurt het weer op naar allerlei kranten en andere media en kunnen we weer hetzelfde bericht teruglezen.
Door Wim Kanters (Gemeenteambtenaar) op
Ik ga verhuizen naar Leiden want ik overweeg m’n huis te verbouwen voor € 10.000… Oh, nee ik ga naar Ameland want ik wil een nieuw huis bouwen… Waar gaat dit over, wat zijn dit voor - ieder jaar terugkerende - idiote vergelijkingen!

Relevante Parlementaire Dossiers

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners