Advertentie
financiën / Nieuws

Prijs BZK voor beste lokale besparingsidee

Een prijsvraag van Agentschap NL moet ideeën die er in de lokale samenleving bestaan over energiebesparing en gedragsverandering boven tafel brengen.

12 september 2012

Agentschap NL gaat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken op zoek naar de drie beste ideeën op het gebied van lokale besparingen.

Energiebesparing en gedragsverandering
De prijsvraag is bedoeld voor woningcorporaties, gemeenten, adviesbureaus, verenigingen van eigenaren en alle andere partijen die zich willen verbinden aan het bereiken van energiebesparing door gedragsverandering bij bewoners. Aan de prijsvraag zijn prijzen van 25.000, 20.000 en 15.000 euro verbonden. De prijswinnaars maken kans om in 2013 hun ideeën verder uit te werken tot een pilotproject met landelijke uitstraling. Het ministerie van BZK heeft in totaal in bedrag van 300.000 euro beschikbaar voor het project. De pilots zijn bedoeld om voorbeelden van een geslaagde lokale aanpak te creëren, waar anderen vervolgens hun voordeel mee kunnen doen.

Lokale aanpak meest effectief
Op vele plaatsen in Nederland werken gemeenten, woningcorporaties en andere partijen inmiddels samen om bewoners te helpen om energiebesparend gedrag te realiseren. Lagere energie- en dus woonlasten zijn het resultaat. Uit ervaring blijkt dat een lokale aanpak, gericht op een bepaalde wijk of buurt, het meest effectief is. Een aantal ingrediënten is van belang bij een succesvolle aanpak: advies en feedback op maat, het vergelijken en belonen van resultaten. Cruciaal zijn concrete besparingsdoelen en de motivatie bij bewoners om deze doelen te behalen.

Nieuwe invalshoeken
Het idee achter de prijsvraag is dat ook lokale partijen betrokken worden bij het bereiken van de besparingdoelstellingen. Daarbij moet worden gedacht aan  bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen. Het kunnen ook winkeliers en supermarkten zijn die kortingsacties aan besparingsdoelen verbinden. Zij staan dicht bij de bewoners en zorgen mogelijk voor nieuwe invalshoeken en een andere dynamiek.

Focus op verbruiksgedrag
De focus moet liggen op verbruiksgedrag: het dagelijkse energieverbruik van bewoners zoals douchen, verwarmen, verlichten, het gebruik van apparatuur en andere energiegebruikers. De opdracht is het idee voor energiebesparing uit te werken in een conceptplan van maximaal vier A-viertjes. Uit het plan moet niet alleen duidelijk worden op welke manier energiebesparing via gedragsverandering wordt gerealiseerd, maar ook welke partijen daarbij worden betrokken. Voorwaarde is ook dat het plan al in 2013 kan worden uitgevoerd. Inzendingen moeten uiterlijk 15 oktober binnen zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Is met het stromende afvalwater in de riolering geen energie op te wekken? Wie werkt dit even uit?
Advertentie