of 58952 LinkedIn

Premie ambtenarenpensioenen weer verhoogd

Ambtenarenpensioenfonds ABP moet per 1 april de pensioenpremie weer verhogen. De opslag is nodig omdat de financiële positie van het fonds eind december niet toereikend was. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend.
18 reacties

Ambtenarenpensioenfonds ABP moet per 1 april de pensioenpremie weer verhogen. De opslag is nodig omdat de financiële positie van het fonds eind december niet toereikend was. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend.

Domper
ABP benadrukt dat korten van de pensioenen niet aan de orde is. De maatregel is wel een domper. ABP had met ingang van deze maand juist een verlaging van de pensioenpremie doorgevoerd, als onderdeel van de afspraken over de loonsverhoging voor de ambtenaren die het kabinet vorig jaar met drie vakbonden overeenkwam.
 

Niet veel
De premie hoeft niet zoveel omhoog, dat die premieverlaging helemaal teniet wordt gedaan. De premie bedroeg vorig jaar 19,6 procent. Deze is met ingang van januari verlaagd naar 17,8 procent. En in april komt daar dus weer een opslag bij, waardoor de totale premie uitkomt op 18,8 procent. Een ambtenaar met een brutomaandsalaris van 3500 euro moet door de opslag ongeveer 8 euro bruto per maand meer betalen.

Overheidsbegroting

Het besluit heeft ook gevolgen voor de overheidsbegroting. De overheid moet, als werkgever, 245 miljoen euro extra neertellen, heeft ABP uitgerekend. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei in november al dat als ABP zou besluiten tot een hogere premie dit voor ,,een gat'' in zijn begroting zou kunnen zorgen.

Verder gedaald
ABP zegt de opslag vijf jaar lang in stand te moeten houden om weer financieel gezond te worden. De dekkingsgraad van het fonds bedroeg eind december 97,2 procent. Daarmee is de graadmeter, die aangeeft in hoeverre het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, in het vierde kwartaal verder gedaald. Het beleggingsrendement bij ABP viel tegen. Verder heeft het fonds nog altijd last van de lage rentestand. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
@rekenaar: prima initiatief. Ik doe mee
Door rekenaar (medewerker) op
De aard en de hoeveelheid reacties op berichten die over het pensioenbeleid gaan, maken één ding duidelijk. De huidige ontwikkelingen zijn een doorn in het hart én de portemonnee van een toenemend aantal werkenden én gepensioneerden. Jammer genoeg blijkt uit de afzonderlijke reacties ook steeds meer dat de verschillende groepen die zich getroffen voelen, de schuld ergens anders neerleggen dan bij de echte verantwoordelijken, waaronder DNB, regering, SER en pensioenfondsen zelf. En dat ondermijnt de solidariteit en de positie van de getroffenen zelf. Ik wil in dit verband verwijzen naar het prima leesbare informatieve essay over pensioen van emeritus hoogleraar Van Praag in BB van 15-1-2016.
Nu het oproer kraait lijkt het me verstandig om niet te bakkeleien over wie nu de minste/meeste pensioenafdracht heeft betaald in zijn/haar werkzame leven en wie daar het minst/meest van profiteert maar om de kritische geluiden te (laten) kanaliseren door mensen met kennis, macht en invloed en gezamenlijk ten strijde te trekken.
Ik ontbeer dat alles maar mensen als Van Praag duidelijk niet. Zou het niet mooi zijn om een "tegenpartij" op te richten die aan de slag gaat met de leugens en een positie gaat verwerven op die plaatsen die er werkelijk toe doen. Ik ben bereid lid van zo'n club te worden en er jaarlijks ook nog voor te betalen. Wie volgt?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Er wordt onvoldoende bij stilgestaan dat deze al jaren durende malaise voor de pensioenfondsen is veroorzaakt door de bankencrisis en de daarop volgende landenschuldencrisis. Via veel lagere rentenlasten op de landenschulden zijn Overheden (dus ook Nederland) de grootste profiteurs van deze crisis; onze Rijksoverheid is daarom al jarenlang spekkoper bij deze crisis. In dat opzicht zou het - ook al na eerdere grepen het ABP-fonds - juister zijn geweest als een deel van de belastingverlaging o.i.d. in het ABP-fonds en andere pensioenfondsen was terecht gekomen. Wellicht een ideetje voor onze kamerleden voor volgend jaar, nu gepensioneerden constant op alle fronten moeten inleveren?
Overigens is het zo snel alweer terugpakken van een deel van de salarisverhoging (waarvan een deel uit eigen doos) tekent voor dit onbetrouwbare Kabinet.
Door netto-betaler (conroleur hondenbelasting) op
Korten, korten, korten! Ik kan niet begrijpen dat de rekening volledig wordt gelegd bij diegenen die nu pensioenpremie INbetalen. Waarom geen korting bij de huidige vutters en pensionado's?
Door W. Kroon (Medewerker Rijksoverheid) op
Toen het ABP ooit begon was er ook bijna niets in kas. De premies van de werkenden betaalden de kosten van gepensioneerden. Inmiddels zijn die hoeveelheden zo groot geworden dat het beheer van al dat geld etc. nu zo veel kost als de huidige opbrengst van het rendement.
Er zijn mensen werkend, ingehuurd, chefs en leidinggevenden die ook veel ontvangen en daarmee de kosten van het pensioen nog minder maken. Vorig jaar was er een programma witte zwanen en zwarte zwanen en bleek dat er zoveel geld is belegd (met name in het buitenland).
Waarom wordt er niet belegd in Nederlandse huizen van mensen die met pensioen zijn en hun huis willen verkopen maar toch nog langer in dat huis willen blijven wonen wegens buurt en omgeving. Zij willen nog voor dat het niet meer gaat er uit en delen van de wereld zien en lekker fijn kunnen leven. Het huis zelf is een blok aan het been. Als het APB in dit soort huizen belegd en na vertrek van de gepensioneerde het huis verkoopt en of verhuurt is er een win - win situatie voor en APB en gepensioneerde.
Door henk op
@ed: ik ben het volledig met je eens. En wetend dat het vermogen van het abp nog nooit zo groot is geweest, klopt er iets niet. Het doet me wat denken aan hoe de discussie rondom de aow ooit begon. Die zou onbetaalbaar zijn, maar voor het gemak rekenen we de kosten voor al de extra werklozen agv ophoging leeftijd niet mee. De schreeuwers hebben het voor het zeggen in dit land
Door ed (projectleider) op
Het wordt steeds interessanter om eens een grondig objectief onderzoek uit te laten voeren hoe het nu daadwerkelijk zit met de draagkracht van dit miljardenfonds en de mantra van het ABP (de regering na papegaaien) dat er onvoldoende dekking zou zijn voor de toekomstige uitbetaling van de pensioenen. Nog steeds wordt klakkeloos het ooit geroepen verhaal herhaald dat er een te kleine beroepsbevolking de vergrijzing (die allang ingezet is) moet opvangen en dat het allemaal onbetaalbaar wordt voor het ABP. Inmiddels zijn er allang weer andere demografische cijfers en zal de beroepsbevolking na een periode van stagnatie en inkrimping weer stijgen. Dus hoezo wordt de argeloze politicus in de maling genomen door de rekenmeesters van ABP. Ik zou bijna denken dat ook het ABP sjoemel software toepast om de zogenaamde ellende van de vergrijzing aan te dikken. Ook de bonden laten zich in de luren leggen en er is bijna geen specialist meer te vinden die het ABP nog kan volgen.
Door Henk (gepensioneerd) op
Peter, Henk, ik begrijp best dat indexatie onder de huidige omstandigheden niet kan en dankzij ingrijpen van politiek Den Haag de komende 15 tot 20 jaar zelfs onmogelijk is geworden. Degenen die vanaf 2009 met pensioen zijn gegaan hebben daar op dit moment het meeste last van. Zij kunnen op geen enkele manier nog iets aan hun inkomenspositie veranderen. Werkenden profiteren af en toe nog van salarisverhogingen en zoals nu van belastingverlaging. En wie weet kan er over 20 jaar weer worden geïndexeerd.
Door doeterniettoe (-) op
Het blijkt dus niet alleen een sigaar uit eigen doos te zijn, je moet het doosje zelf ook nog kopen.

Toch zielig voor Rutte, dacht ie net dat ie de stem van de Rijksambtenaren al had gekocht, moet ie ergens anders geld wegslepen.
Door Peter op
@Henk:
èn de huidige werkenden werken doorgaans langer voordat ze met pensioen mogen (in duur en leeftijd), èn betalen gedurende hun loopbaan een veelvoud aan premie ten opzichte van de huidige gepensioneerden.

Het enige dat fair zou zijn, is een cohortgewijze korting van de huidige pensioenen waarbij degene die het minst hebben bijgedragen in het verleden het meest worden gekort. Deze cohortgedachte kon ook bij bij het afschaffen van de VUT en de AOW dus waarom.

Dat de in het verleden gemaakte pensioenbeloftes niet waargemaakt kunnen worden, mag niet alleen een probleem zijn van de huidige premiebetalers. En op deze manier is dat het wel (zie opmerking criticus).

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners