Advertentie
financiën / Nieuws

Plasterk naar VNG om te hoge ozb

De gemeenten overschrijden de gestelde norm van 2,7 procent. Alle gemeenten samen halen dus meer ozb op dan is toegestaan.

09 april 2013

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt de stijging van de opbrengst van 3, 86 procent van de onroerendezaakbelasting (ozb) te hoog. Hij gaat het aankaarten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

2,7 procent
De gemeenten overschrijden de gestelde norm van 2,7 procent. Alle gemeenten samen halen dus meer ozb op dan is toegestaan. Het is overigens niet alleen kommer en kwel: de stijging van het totaal van de gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit de ozb, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing, blijven met 1,9 procent onder de inflatie. De beperkte stijging van de woonlasten komt doordat de afvalstoffenheffing daalde en de rioolheffing beperkt steeg.

Reactie VNG

,,Als de gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen, doen ze dat echt omdat er geen andere mogelijkheid is.'' Zo reageert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op het feit dat de ozb voor het tweede jaar achtereen meer is gestegen dan mocht. De stijging van 3,86 procent is hoger dan de afgesproken norm van maximaal 2,76 procent. ,,Dat dit de tweede overschrijding achtereen is, vinden we zorgelijk'', stelt een woordvoerder van de VNG. ,,Het zegt iets over de financiële situatie van gemeenten. Er is geen wethouder die de boeken in wil gaan als de ozb-verhoger, daar gaat een hoop discussie aan vooraf. Elke gemeente moet bezuinigen en blijkbaar zijn er dan geen andere mogelijkheden dan een ozb-verhoging.''


Fopnorm
De Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt in een reactie de zogeheten macronorm die de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) binnen de perken moet houden, een ,,fopnorm''. Een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis: ,,Zo heeft niemand er wat aan. Individuele gemeenten die de norm overschrijden worden daar niet officieel op aangesproken, maar gemeenten die zich netjes aan de afspraken houden krijgen desondanks commentaar vanwege het te hoge landelijke gemiddelde." Omdat overschrijdende gemeenten door geen enkele instantie tot de orde worden geroepen, is het voor hen verleidelijk om volgend jaar opnieuw de regels te overtreden, vreest hij.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie