Advertentie
financiën / Nieuws

Pensioenen ABP niet omhoog, premie wel

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.

23 november 2018

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.

Niet meer uit te leggen

Het besluit van het ABP-bestuur komt niet onverwacht. Het fonds waarschuwt al langer dat de pensioenen komende jaren waarschijnlijk niet omhoog kunnen. Deze week nog uitte voorzitter Corien Wortmann-Kool daarom haar ongenoegen over het mislukken van het Haagse overleg over een nieuw pensioenstelsel. 'Want wij kunnen niet meer uitleggen aan onze deelnemers dat de pensioenen nog jaren op de nullijn blijven staan en misschien nog wel verlaagd moeten worden', verklaarde de pensioenfondsbaas.

In lijn met prognoses

De pensioenpremie stijgt in lijn met eerdere prognoses naar 24,9 procent, van 22,9 procent dit jaar. Werkgevers nemen verreweg het grootste deel van de premie voor hun rekening. Voor een werknemer die met een maandinkomen van 3500 euro bruto pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verandering dat hij in 2019 ongeveer 11 euro netto per maand meer kwijt is. (ANP)

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Dit is stap 1 in het VVD scenario om de bonden onder druk te zetten. Stap 2 is de aangekondigde korting op de pensioenen.

Ambtenaren worden uitgekotst door de VVD, D’66 en CDA
Henk
Wanneer wordt het tijd voor gele hesjes?

Wat mij betreft duurt dat niet heel lang meer.
Petersen
Mee eens, Mensn kom in protest en trek de gele hesjes aan. Tijd voor aktie ,
Jan Willem / Ambtenaar
Zal wel weer ten koste gaan van de loonruimte, hoe zit het eigenlijk met onze loonsverhoging per 1 januari 2019? Pensioenpremie, btw, ziektekosten, energie allemaal omhoog, zal me een loonsverhoging worden Bert.
F.Nijhof
Pensioenfonds ABP kondigt aan dat de pensioenen de komende jaren niet zullen groeien, omdat de financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend is. Onzin.

Het pensioenfonds bloeit als nooit tevoren, het geld klotst tegen de plinten en het vermogen blijft maar groeien, zo blijkt uit de actuele cijfers: https://abppensioen.nl/?page_id=24



Het ABP-bestuur is te braaf tegen de regering. Met de hoed in hand wacht het bestuur telkens geduldig het onheil af, het wordt tijd dat het ABP-bestuur eens met de vuist op tafel slaat. Met een achterban van ruim twee miljoen deelnemers en gepensioneerden is ABP ook politiek een machtsfactor van betekenis, zeker nu er verkiezingen in aantocht zijn.



Pensioenfondsen zijn net als banken en verzekeraars financiële instellingen maar moeten aan veel zwaardere eisen voldoen. Indien verzekeraars ook zouden moeten voldoen aan de vermaledijde dekkingsgraad, die de regering aan pensioenfondsen is oplegt, dan ontstaat het volgende fenomeen.



Een verzekeraar heeft 100.000 gloednieuwe auto’s van ieder 40.000 euro allrisk verzekerd. Om aan de dekkingsgraad te voldoen zou de verzekeraar 4 miljard euro beschikbaar moeten hebben, omdat morgen alle 100.000 auto’s total loss gereden kunnen worden. Geen enkele verzekeraar of bankinstelling voldoet aan deze eis en dat hoeft ook niet van de regering.



Dit zijn wel de normen waar ABP en andere pensioenfondsen aan moeten voldoen. ABP moet voldoende geld in kas hebben (beschikbaar vermogen) om morgen alle aanspraken op pensioenen ineens te kunnen uitkeren, ook die van de jonge ambtenaar van 26 jaar die zich over 50 jaar zal melden voor het ouderdomspensioen. Zolang deze norm niet van tafel is zal ABP de deelnemers en gepensioneerden jaarlijks moeten berichten dat een indexering van de pensioenen er volgend jaar niet inzit en de premie omhoog moet.



Joost
Zonder de 'legale' diefstal van Lubbers zou

ABP er beter voor staan. Er werd vanuit gegaan dat er toch genoeg in de pot zat.

Wanneer komt dit geld terug ...

Rex Rotary / Coördinator
@ Frans: Heldere uitleg en helemaal eens. Het wordt inderdaad tijd dat het ABP een meer realistische koers gaat varen. Maar ja zo lang we afhankelijk zijn van die flapdrollen van VVD, D66 en CDA zal dat niet gebeuren en lopen de onderhandelingen voortdurend vast. Zolang er kiezers zijn die uit gewoonte op hun vaste clubje draaikonten en nptoire leugenaars stemmen blijft deze situatie bestaan.
H. Wiersma / gepens.
Per 1 januari 2019 gaat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) van start.

Mooie gelegenheid voor ambtenaren om op het werk vooralsnog ludiek te starten in GELE HESJES. Uiteraard moeten alle gepensioneerden er op die dag ook één aantrekken.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
joost: los van de haalbaarheid. Ben je dan ook bereid om met twk arbeidsvoorwaarden in te leveren? Deze gelden zijn aangewend voor je arbeidsvoorwaarden en de pensioengevendheid hiervan.
H. Wiersma / gepens.
@Steven.

O ja? Welke arbeidsvoorwaarden en welke pensioengevendheid waren dat dan wel?
jonge ambtenaar / IJmuiden
De jongere ambtenaren mogen weer betalen voor de pensionado's

" ABP verhoogt de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2019. Van 22,9% dit jaar, naar 24,9% komend jaar. "
Bert
Inderdaad heeft het ABP, evenals de overige pensioenfondsen, te maken met rigide rekenregels. Nu lag er vorige week een concept-pensioenakkoord, dat onder meer die rekenregels versoepelde. dat pensioen is gesneuveld door lafheid van de vakbonden. De regering had er zelfs geld voor over om het akkoord te laten slagen. Zo zou de stijging van de AOW-leeftijd flink worden afgezwakt (hetgeen het Rijk veel geld kost). De vakbeweging zei desondanks NEE. Het gevolg van dit nee zeggen is dat de rekenregels gehandhaafd blijven, dat de pensioenuitkeringen derhalve voorlopig niet stijgen, en dar de AOW-leeftijd blijft stijgen zoals eerder vastgesteld. De vakbeweging, die 19% van de werkenden-in-loondienst vertegenwoordigt (en dus minder dan 15% van alle werkenden) heeft wat uit te leggen, want vooralsnog zijn voor veel groepen de gevolgen van deze weigering voelbaar. Dank je, FNV. Dankzij jullie moet ik nog langer wachten op mijn AOW en krijg ik daarna een gekort pensioen.
Frits vab paffels
Inderdaad tijd voor aktie. Oproep om mee te doen aan de gele hesjes. Bent u klaar met Rutte, VVD, pensioen verlaging, verhoging btw, brandstof ozb, etc. TREK OOK EEN GEEL HESJE AAN.
Robert / geen pensioendeskundige, net als de rest
@Bert De AOW-stijging is door het kabinet Rutte 2 opgelegd, niet door de werknemers en deze treft ook mensen die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwen bij de fondsen zoals zzp-ers en ondernemers. Had u die groeiende groep belastinggekorten al in beeld want dat is namelijk wel waar we concessies voor zouden moeten doen? De overheid heeft een probleem met de betaalbaarheid van het omslagstelsel AOW en dat is een volledig ander systeem dan de kapitaalgedekte pensioenpot en dat is dus ook een heel andere verantwoordelijkheid.



Ik vertrouw op de kennis van onze onderhandelaars en ben niet bereid om d.m.v. Koolmees zijn 'persoonlijke potjes' ons spaargeld te verpatsen aan private beleggers met torenhoge marges en tegenvallende rendementen. Het feit dat de regering het pensioenstelsel onder druk heeft willen zetten met een onevenredig rekenrentesysteem per 2006 (Donner), waardoor onwerkelijke dekkingsgraden indexatie tegenhouden, geeft mij geen vertrouwen in een betrouwbare overheid op dit gebied.



Laat de regering haar AOW-probleem oplossen en met haar handen afblijven van het meest solide en renderende aanvullende pensioenstelsel ter wereld. En laat de regering dus het geld voor de groeiende groep ZZP-ers en ondernemers gewoon uit sociale premies halen. Want dat is het gevolg van het afschieten van het Staatspensioenstelsel door VVD en CDA in 1979 en het doorvoeren van het omslagstelsel voor de AOW.



De regering moet van haar probleem niet het probleem maken van de pensioenspaarders.

H. Wiersma / gepens.
Inderdaad -zoals ook al eerder in andere rubrieken door mij aangegeven- AOW (omslagstelsel) en aanvullend pensioen (kapitaalstelsel) hebben qua financiering niets met elkaar te maken en moet je scheiden in de onderhandelingen. AOW wordt 100% betaald via het Rijk (belastinggeld) en pensioen komt uit onze eigen pensioenpotten (=uitgesteld loon).

Uit de pensioenpotten -die vooral zijn gevuld door de generatie van na 1945- is al veel te veel geld 'gestolen' door bedrijven (investeringen) en de Overheid (o.a. eenmalige greep, maar ook via loonpolitiek door premieverlagingen).



Uit de pens

henk
De rekenmethode is bizar. Het geld klotst tegen de plinten bij het abp
Hans / afdelingsmanager
@ Jonge ambtenaar uit IJmuiden: dit is nu precies wat de regeringspartijen u willen laten geloven: een generatieconflict. Zo wordt het gespeeld, maar dat is er absoluut niet aan de hand!
harryvanhaaren / Pensioen
Raar wel de pensioenen niet verhogen maar wel milioenen dom inversteren
Henk / Rijksambtenaar
Een opsomming over hoe ons pensioen (waarvoor we zelf hebben gespaard) in de afgelopen decennia uitgekleed:

De miljardengreep in de pensioenpotten door diverse ministers van financiën (er zat genoeg geld in vonden ze)

Van 40 naar 42 dienstjaren;

AOW-leeftijd koppelen aan pensioen;

Van eindloon maar middelloon;

Indexeringsplicht loslaten (zou zo'n vaart niet lopen, nu worden de pensioenen al jaren niet geïndexeerd);

Premievrijstelling sociale volksverzekeringen elke jaar met 2 laten vervallen (dit is trouwens een echte sluipmoordenaar die onze nettopensioenen ernstig zal verlagen);

En wat er aan zit te komen is dat we zelf blijven meebetalen aan de pensioenen ook als we zelf al met pensioen zijn (dus nog meer netto achteruitgang).



Als een gewoon bedrijf dit zou doen dan zou er sprake zijn van onrechtmatige daad en mogelijk een strafbare vorm van oplichting. Maar dit kan allemaal wel met pensioenen.
henk
De gele hesjes aan en de straat op. Ik ben er helemaal klaar mee.
Advertentie