of 58952 LinkedIn

Pensioenen ABP niet omhoog, premie wel

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.
20 reacties

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.

Niet meer uit te leggen

Het besluit van het ABP-bestuur komt niet onverwacht. Het fonds waarschuwt al langer dat de pensioenen komende jaren waarschijnlijk niet omhoog kunnen. Deze week nog uitte voorzitter Corien Wortmann-Kool daarom haar ongenoegen over het mislukken van het Haagse overleg over een nieuw pensioenstelsel. 'Want wij kunnen niet meer uitleggen aan onze deelnemers dat de pensioenen nog jaren op de nullijn blijven staan en misschien nog wel verlaagd moeten worden', verklaarde de pensioenfondsbaas.

 

In lijn met prognoses

De pensioenpremie stijgt in lijn met eerdere prognoses naar 24,9 procent, van 22,9 procent dit jaar. Werkgevers nemen verreweg het grootste deel van de premie voor hun rekening. Voor een werknemer die met een maandinkomen van 3500 euro bruto pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verandering dat hij in 2019 ongeveer 11 euro netto per maand meer kwijt is. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Steven.
O ja? Welke arbeidsvoorwaarden en welke pensioengevendheid waren dat dan wel?
Door steven op
joost: los van de haalbaarheid. Ben je dan ook bereid om met twk arbeidsvoorwaarden in te leveren? Deze gelden zijn aangewend voor je arbeidsvoorwaarden en de pensioengevendheid hiervan.
Door Spijker (n.v.t.) op
Per 1 januari 2019 gaat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) van start.
Mooie gelegenheid voor ambtenaren om op het werk vooralsnog ludiek te starten in GELE HESJES. Uiteraard moeten alle gepensioneerden er op die dag ook één aantrekken.
Door Rex Rotary (Coordinator) op
@ Frans: Heldere uitleg en helemaal eens. Het wordt inderdaad tijd dat het ABP een meer realistische koers gaat varen. Maar ja zo lang we afhankelijk zijn van die flapdrollen van VVD, D66 en CDA zal dat niet gebeuren en lopen de onderhandelingen voortdurend vast. Zolang er kiezers zijn die uit gewoonte op hun vaste clubje draaikonten en nptoire leugenaars stemmen blijft deze situatie bestaan.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Zonder de 'legale' diefstal van Lubbers zou
ABP er beter voor staan. Er werd vanuit gegaan dat er toch genoeg in de pot zat.
Wanneer komt dit geld terug ...
Door Frans Nijhof (voormalig beleidsadviseur) op
Pensioenfonds ABP kondigt aan dat de pensioenen de komende jaren niet zullen groeien, omdat de financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend is. Onzin.
Het pensioenfonds bloeit als nooit tevoren, het geld klotst tegen de plinten en het vermogen blijft maar groeien, zo blijkt uit de actuele cijfers: https://abppensioen.nl/?page_id=24

Het ABP-bestuur is te braaf tegen de regering. Met de hoed in hand wacht het bestuur telkens geduldig het onheil af, het wordt tijd dat het ABP-bestuur eens met de vuist op tafel slaat. Met een achterban van ruim twee miljoen deelnemers en gepensioneerden is ABP ook politiek een machtsfactor van betekenis, zeker nu er verkiezingen in aantocht zijn.

Pensioenfondsen zijn net als banken en verzekeraars financiële instellingen maar moeten aan veel zwaardere eisen voldoen. Indien verzekeraars ook zouden moeten voldoen aan de vermaledijde dekkingsgraad, die de regering aan pensioenfondsen is oplegt, dan ontstaat het volgende fenomeen.

Een verzekeraar heeft 100.000 gloednieuwe auto’s van ieder 40.000 euro allrisk verzekerd. Om aan de dekkingsgraad te voldoen zou de verzekeraar 4 miljard euro beschikbaar moeten hebben, omdat morgen alle 100.000 auto’s total loss gereden kunnen worden. Geen enkele verzekeraar of bankinstelling voldoet aan deze eis en dat hoeft ook niet van de regering.

Dit zijn wel de normen waar ABP en andere pensioenfondsen aan moeten voldoen. ABP moet voldoende geld in kas hebben (beschikbaar vermogen) om morgen alle aanspraken op pensioenen ineens te kunnen uitkeren, ook die van de jonge ambtenaar van 26 jaar die zich over 50 jaar zal melden voor het ouderdomspensioen. Zolang deze norm niet van tafel is zal ABP de deelnemers en gepensioneerden jaarlijks moeten berichten dat een indexering van de pensioenen er volgend jaar niet inzit en de premie omhoog moet.

Door De Haas op
Zal wel weer ten koste gaan van de loonruimte, hoe zit het eigenlijk met onze loonsverhoging per 1 januari 2019? Pensioenpremie, btw, ziektekosten, energie allemaal omhoog, zal me een loonsverhoging worden Bert.
Door Petersen op
Mee eens, Mensn kom in protest en trek de gele hesjes aan. Tijd voor aktie ,
Door Henk op
Wanneer wordt het tijd voor gele hesjes?
Wat mij betreft duurt dat niet heel lang meer.
Door Henk op
Dit is stap 1 in het VVD scenario om de bonden onder druk te zetten. Stap 2 is de aangekondigde korting op de pensioenen.
Ambtenaren worden uitgekotst door de VVD, D’66 en CDA

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners