of 60831 LinkedIn

Pensioenen ABP blijven waarschijnlijk gelijk in 2019

Het pensioenfonds van ambtenaren laat in het tweede kwartaal van 2018 een kleine financiële verbetering zien. De dekkingsgraad van ABP is bijna op het minimaal vereiste niveau om pensioenverlaging te voorkomen, maar verhoging zit er voorlopig ook niet in. ‘We hebben de minimaal vereiste buffer bijna gevuld, maar tegelijkertijd nog te weinig vet op de botten’, aldus voorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Voor onze deelnemers betekent dit dat de pensioenen in 2019 bijna zeker niet omhoog, maar ook niet omlaag zullen gaan.’

Ambtenarenpensioenfonds ABP laat in het tweede kwartaal van 2018 een kleine financiële verbetering zien. De dekkingsgraad van ABP is bijna op het minimaal vereiste niveau om pensioenverlaging te voorkomen, maar verhoging zit er voorlopig ook niet in. ‘We hebben de minimaal vereiste buffer bijna gevuld, maar tegelijkertijd nog te weinig vet op de botten’, aldus voorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Voor onze deelnemers betekent dit dat de pensioenen in 2019 bijna zeker niet omhoog, maar ook niet omlaag zullen gaan.’

Dekkingsgraad stijgt

De actuele dekkingsgraad van ABP, dus de mate waarin ABP kan voldoen aan de pensioenbetalingen, is 104,1 procent. Dat wil zeggen dat, omdat alle huidige en toekomstige pensioenuitkeringen neerkomen op 398 miljard euro, het eigen vermogen van ABP 414 miljard is. Het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste twaalf maanden, de beleidsdekkingsgraad, is 103,9 procent. Eind maart was dat 103 procent.

 

Pensioenen de komende jaren

‘Op basis van de stand aan het eind van het tweede kwartaal van 2018 is de kans dat de pensioenen in 2019 verlaagd worden bijna nihil’, schrijft ABP in het kwartaalbericht. De kans dat de pensioenen verhoogd worden, is voorlopig ook heel klein. Voor indexatie, het verbinden van de pensioenhoogte aan de prijzen, is een beleidsdekkingsgraad van minimaal 110 procent nodig. Dan mag er gedeeltelijk geïndexeerd worden en vanaf 123 procent volledig. ‘Met de huidige 103,9 procent is dit dus nog lang niet in beeld.’ De beleidsdekkingsgraad kan ook zorgen voor verlaging: als deze tot en met 2020 vijf jaar aaneengesloten onder 104,2 procent blijft, ‘is verlaging van pensioen onvermijdelijk’.

 

Beleggingen

Het vermogen van ABP stijgt met 9,2 miljard euro naar 414 miljard, vooral dankzij de aandelen, alternatieve beleggingen en vastgoed. ABP verwacht dat de wereldeconomie de komende kwartalen sterk blijft groeien, maar verwacht ook dat het terugdraaien van het stimuleringsbeleid door centrale banken een belangrijk thema zal worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Vraagsteller op
Is het verstandig om pensioen PFZW over te dragen aan het ABP?
Door Spijker (n.v.t.) op
Oorzaken lage dekkingsgraad ABP:
-plundering pensioenfonds door het Rijk bij zgn. privatisering ABP.
-het innen van een groot aantal jaren veel te lage pensioenpremies (vooral voordeel Overheden).
-hanteren van een te hoog franchisebedrag.
-fictieve lage rente ECB (zeer voordelig voor staatsschuld en renteaftrek).
-het gesjoemel met de rekenrente.
-het gesjoemel met verlaging pensioenpremies/versus loonstijging.
-de veel trage besluitvorming t.a.v. pensioenwetgeving door SER, Vakbonden en Overheden.
Door Spijker (n.v.t.) op
Via de ECB (fictief lage rente) wordt de ABP-pot leeggeroofd. Degene die profiteert is vooral het Rijk zelf via een extreem lage rente op de staatsschuld en vermindering van de renteaftrek. De positieve opbrengst t.o.v. 2008/2009 voor het Rijk beloopt jaarlijks minimaal 20 miljard euro.
En …. de minister van Sociale Zaken houdt zich meer bezig met eindeloos geknuffel dan met resultaten voor gepensioneerden, die na ongeveer 10 jaar op min 15% staan. Waar en wanneer gaat dit eindigen?
Door Opmerker (orig) op
En dat is dus niet voor de (centrale) overheid, maar voor de (toekomstige) pensioengerechtigden. Watch it !

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners