of 61869 LinkedIn

Pensioenen ABP blijven waarschijnlijk gelijk in 2019

Het pensioenfonds van ambtenaren laat in het tweede kwartaal van 2018 een kleine financiële verbetering zien. De dekkingsgraad van ABP is bijna op het minimaal vereiste niveau om pensioenverlaging te voorkomen, maar verhoging zit er voorlopig ook niet in. ‘We hebben de minimaal vereiste buffer bijna gevuld, maar tegelijkertijd nog te weinig vet op de botten’, aldus voorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Voor onze deelnemers betekent dit dat de pensioenen in 2019 bijna zeker niet omhoog, maar ook niet omlaag zullen gaan.’

Ambtenarenpensioenfonds ABP laat in het tweede kwartaal van 2018 een kleine financiële verbetering zien. De dekkingsgraad van ABP is bijna op het minimaal vereiste niveau om pensioenverlaging te voorkomen, maar verhoging zit er voorlopig ook niet in. ‘We hebben de minimaal vereiste buffer bijna gevuld, maar tegelijkertijd nog te weinig vet op de botten’, aldus voorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Voor onze deelnemers betekent dit dat de pensioenen in 2019 bijna zeker niet omhoog, maar ook niet omlaag zullen gaan.’

Dekkingsgraad stijgt

De actuele dekkingsgraad van ABP, dus de mate waarin ABP kan voldoen aan de pensioenbetalingen, is 104,1 procent. Dat wil zeggen dat, omdat alle huidige en toekomstige pensioenuitkeringen neerkomen op 398 miljard euro, het eigen vermogen van ABP 414 miljard is. Het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste twaalf maanden, de beleidsdekkingsgraad, is 103,9 procent. Eind maart was dat 103 procent.

 

Pensioenen de komende jaren

‘Op basis van de stand aan het eind van het tweede kwartaal van 2018 is de kans dat de pensioenen in 2019 verlaagd worden bijna nihil’, schrijft ABP in het kwartaalbericht. De kans dat de pensioenen verhoogd worden, is voorlopig ook heel klein. Voor indexatie, het verbinden van de pensioenhoogte aan de prijzen, is een beleidsdekkingsgraad van minimaal 110 procent nodig. Dan mag er gedeeltelijk geïndexeerd worden en vanaf 123 procent volledig. ‘Met de huidige 103,9 procent is dit dus nog lang niet in beeld.’ De beleidsdekkingsgraad kan ook zorgen voor verlaging: als deze tot en met 2020 vijf jaar aaneengesloten onder 104,2 procent blijft, ‘is verlaging van pensioen onvermijdelijk’.

 

Beleggingen

Het vermogen van ABP stijgt met 9,2 miljard euro naar 414 miljard, vooral dankzij de aandelen, alternatieve beleggingen en vastgoed. ABP verwacht dat de wereldeconomie de komende kwartalen sterk blijft groeien, maar verwacht ook dat het terugdraaien van het stimuleringsbeleid door centrale banken een belangrijk thema zal worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door B.Dirkse van den Heuvel (gepensioneerd rijksambtenaar sinds 2010) op
Al jaren is er geen indexatie geweest van onze pensioenen. In januari dit jaar werd ik ook nog eens een paar euro gekort ten opzichte van december 2018! Een schande! En dan is alles ook nog eens duurder geworden per 1-1-2019. Hoe kan dat in 's hemelsnaam?
Daar heb ik geen 40 jaren voor gewerkt bij de overheid., toch? Het ABP moest zich schamen, iedereen zou er toch op vooruit gaan?
Door W. Woortman (Gepensioneerd) op
Ik dacht dat wij niet gekort zouden worden, maar nu bij de januari opgave ben ik toch bijna 50 euro gekort, dat is toch 600 euro per jaar minder. Bedankt ABP.
Door Jan van Capelleveen (gepens. officier KLu) op
Vandaag bericht van mijn energiebedrijf: " Per 01-01- 2019 moet u er rekening mee houden dat u minstens Euro 160 per jaar meer energiebelasting zult moeten betalen."
Ik heb 46 jaar lang pensioenpremies betaald voor een welvaartsvast pensioen. De laatste 10 jaar geen enkele compensatie meer ontvangen, wel veel meer moeten betalen aan belastingen en levensonderhoud. Per sal do ben ik er in 10 jaar tijd ca. Euro 350 per maand bij ingeschoten. Vandaag en komende week loop ik als 81 jarige met een geel hesje aan! Met dank aan de regeringen en vooral met dank aan Mark Dividend!
O ja, nog even wachten dan is het ABP van ons af!
Door V.Hupkens (docent in ruste) op
Door "Goldman" wordt gevraagd wat de rol was van de banken in de crisis.Door Lehman bankiers en vele anderen is er begin deze eeuw massal geld geschapen.Geld dat er niet was is uitgedeeld aan rovende bankiers in de V.S. en ook in nederland.Maar dat geld moet wel worden terugbetaald.En dat is nu precies wat er gebeurt.Goldmann -nu in de rol van voorzitter van de ECB-houdt de rente kunstmatig laag zodat de gepensioneerden elke maand enkele honderden euros mogen inleveren.En al die beetjes maken samen een heel groot bedrag.Hiervan snoepen de bankiers een deel.En verdwijnt er een groot deel vlees van de botten van de pensioenfondsen.
Door Aristo (adviseur belastingen) op
Wanneer kunnen we eindelijk af van dit slecht presterende pensioenfonds?

13% hogere pensioenuitgaven dan in 2017! Onder anderen vanwege bonussen(+33%).
Terwijl veel deelnemers de broekriem aanhalen. Per deelnemer betalen we (e) 323,00 EXTRA per premiebetaler per jaar. (978 mln -:- 3 mln pensioenpremiebetalers Bouw, ABP en PFZW)
De werknemer betaalt 30% van de premie. De rest leidt tot stijgende werkgeverslasten.

https://www.ad.nl/economie/hoge-bonussen-drijven …
Door Goldman Sachs (vrijwiliger Voedselbank) op
Door Drs. V.Hupkens:
Wat heeft dit met " de banken" te maken??? U noemt zich econoom?
Het is de Europese Centrale Bank die de rente al veel te lang, veel te laag houdt. Maar als dat niet wordt gedaan, dan gaan Italie, Portugal, Spanje en Griekenland kopje onder. Die landen kunnen dan de rente op hun staatsschuld niet meer betalen. U moet dus klagen bij al die politici die ons de Euro hebben ingerommeld. De banken hebben daar helemaal niets mee te maken.
Door f.w.nottroth (gepesioneerd) op
Ik kom even terug op mijn eerdere reactie

schandalig dat een ieder een verhoging krijgt en dat de gepensioneerde het maar moet doen wat de regering zegt.

zij gaan wel omhoog met hun salaris en de gepensioneerde bekijkt het maar want die zijn niet belangrijk meer!!!! ook de partijen deugen in dit geval niet meer!! 50 plus zit in de kamer wat wil je nog. heel deze regering deugt niet!!! DUS STEMMEN DOEN WE NOOIT MEER!!
Door f.w.nottroth (pesioen) op
het is schandalig dat de de btw wel omhoog gaan en dat de pensioenen niet dat is een terugval van de gepesioneerde nog maals schandalig
Door Drs. V.Hupkens (helaas gepensioneerd/voorheen econoom) op
Kunt u mij uitleggen waarom wij al 10 jaar gestraft worden voor het wanbeleid van de banken?De kustmatig lage rente is een ongekend schandaal en niemand kan aangeven wie er achter deze verkapte diefstal zit.De marionetten van het ABP zwijgen in alle toonaarden .Enkel dreigen met nog verdere verlagingen van ons pensioen.Gaat het salaris van mevr. Kool ook omlaag?
Door Spijker (n.v.t.) op
Gelet op het verschil in dekkingspercentages van beide pensioenfondsen is het PFZW voor het ABP geen aantrekkelijk partner.