of 63000 LinkedIn

Parkeervergunningen duurder

© Shutterstock
© Shutterstock
1 reactie

Een inwoner van de Amsterdamse binnenstad betaalt negen keer meer voor een parkeervergunning (567 euro per jaar) dan iemand in het centrum van Den Haag (64 euro). Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen onderzoek onder 123 gemeenten. Daaruit komt ook naar voren dat gemeentelijke parkeervergunningen dit jaar gemiddeld 3,3 procent duurder zijn worden. Gemiddeld kost een parkeervergunning nu 120,98 per jaar, tegen 117,09 euro vorig jaar.

Verhoging van de kosten
Van de 123 onderzochte gemeenten met een parkeervergunning zijn er elf die de kosten met 10 procent of meer verhogen. Zo stijgt in Utrecht de prijs voor centrumbewoners met 25 procent, van 354 naar 442 euro. In Oldenzaal verdubbelen de kosten, van 40 naar 80 euro. In 52 gemeenten veranderen de tarieven voor een parkeervergunning dit jaar niet en in 49 gemeenten blijft de stijging beperkt tot minder dan 3 procent.

Autoluw
Grote steden maken de vergunning duurder omdat ze de binnenstad autoluw of autovrij willen krijgen. Andere gemeenten doen het om financiële tegenvallers op te vangen, zoals de kosten van zorgtaken of de gevolgen van de coronacrisis, aldus VEH. Veel middelgrote gemeenten gebruiken een betaalde parkeervergunning om de parkeerdruk te verlagen, bijvoorbeeld door forenzen te weren in woongebieden rondom een station. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Eigenaren van woningen en auto's zijn voornamelijk te melkkoetjes van de gemeente Amsterdam.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners