Advertentie
financiën / Nieuws

Parkeerinkomsten Amsterdam breken record

De stijging komt vooral doordat er extra gecontroleerd is, aldus de directeur van parkeerbeheerder Citrion.

25 januari 2014

De gemeente Amsterdam heeft in 2013 meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit. Directeur Jørgen Weekers van parkeerbeheerder Cition zegt zaterdag in Het Parool dat parkeerders vorig jaar 166 miljoen euro hebben betaald, 9 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Meer controle

De stijging is toe te schrijven aan een aantal factoren. De tarieven voor een parkeervergunning zijn gestegen en er was een kleine uitbreiding van het gebied waar voor parkeren moet worden betaald, maar volgens Weekers heeft het feit dat er veel meer wordt gecontroleerd het meeste geld opgebracht. ,,We hebben vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zo veel als in 2010. De pakkans is hierdoor omhoog gegaan", aldus Weekers.

Geld voor onderwijs, bouw en werk 

Over de besteding van de parkeerinkomsten ontstond kort geleden beroering in Amsterdam. PvdA-wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) liet doorschemeren dat hij het geld deels zou willen gebruiken voor onderwijs, werkgelegenheid en de bouw van betaalbare huurwoningen. Dat viel slecht bij coalitiepartners VVD en GroenLinks. Het parkeergeld wordt doorgaans gestoken in het Mobiliteitsfonds Amsterdam, waarmee onder meer parkeergarages en verkeersmaatregelen worden bekostigd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rogier
Ergo: enorme melkkoe. Nergens iets te lezen of het parkeerbeleid effectief is, laat staan over de tevredenheid. Maar ja ook niet anders te verwachten in een stad waar je zelfs 3 euro per uur mag aftikken bij een begraafplaats ver weg uit het centrum. Als het ff kan, links laten liggen zo'n stad.
Boris
Kloppen de getallen wel? Staat de komma op de juiste plek?
Rex Rotary / Coördinator
Ik kom alleen nog maar in Amsterdam als het echt moet. Ik wens niet als melkkoe gebruikt te worden. Er zijn zat andere plaatsen waar dit soort zaken beter geregeld zijn en waar het ook leuk toeven is.
Henk Bongers / burger
1. Belachelijk dat de inkomsten van het parkeerbeleid in de algemene middelen komt. Parkeren is dus een melkkoe. Laat de burger betalen voor parkeren en de bijbehorende kosten voor uitvoering van het parkeerbeleid volgens het kosten baten principe.



2. Dat het zoveel oplevert is gezien het gedrag van de medewerkers van Cition niet zo vreemd.



Een plaisanterie: opvallend dat de directeur hier ook Weekers heet. Heeft die naam niet iets met financiën?
Advertentie