of 62284 LinkedIn

Ozb-verhogingen in veel gemeenten

Veel gemeenten verhogen komend jaar de onroerendezaakbelasting (ozb), soms met uitschieters tot boven de 20 procent. Een totaaloverzicht is nog niet te maken, omdat niet alle gemeentebegrotingen klaar zijn.

Veel gemeenten verhogen komend jaar de onroerendezaakbelasting (ozb), soms met uitschieters tot boven de 20 procent. Een totaaloverzicht is nog niet te maken, omdat niet alle gemeentebegrotingen klaar zijn.

In Zeewolde gaat, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, de komend twee jaar de ozb met liefst 25 procent omhoog. De extra opbrengsten die die verhoging oplevert zijn nodig om de tekorten – elk jaar zo’n 1,5 miljoen euro – op het sociaal domein te dichten. De verhoging van het ozb-tarief betekent voor huishoudens met een gemiddelde woning een lastenverzwaring van circa 65 euro per jaar.

 

Dubbele cijfers

Maar het kan nog forser. De inwoners van Hoogeveen dreigen te maken te krijgen met een ozb-verhoging van 28 procent. Alleen met behulp van zo’n ingrijpende lastenverhoging kan het gemeentelijk huishoudboekje weer op orde worden gemaakt, zo meldde Binnenlands Bestuur een maand geleden al. Een inwoner met een woning van 200.000 euro zal dan bijna 100 euro meer kwijt zijn. 

Met de forse verhoging van het ozb-tarief staan Zeewolde en Hoogeveen niet alleen. Het dagelijks bestuur van de gemeente Nunspeet zet in op verhoging van ruim 18 procent, Heemskerk en Duiven zitten met verhoging van respectievelijk 13 en 14 procent ook in de dubbele cijfers. Dat geldt eveneens voor Meppel en Teylingen (+10 procent).

 

Amsterdam

Niet alle gemeenten gaan over tot het verhogen de lokale belastingen, zo meldt de NOS na een inventarisatie van de begrotingen van twaalf grote steden. Tien daarvan verhogen hun ozb-tarieven niet, zoals bijvoorbeeld Zoetermeer en Arnhem. Het Amsterdams college van B&W is dat wel van plan en stelt een stijging van ruim 20 procent voor.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Er zijn zat bureau's die voor weinig geld een bezwaar en beroepsprocedure aanbieden. Sommigen werken op no cure, no pay basis: altijd het proberen waard. Mij heeft het veel bespaard in ieder geval, ook qua waterschapslasten.
Door Jan op
Het alternatief: draconische bezuinigingen is nog veel erger. Het Rijk behoort natuurlijk met meer geld over de brug te komen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners