Advertentie
financiën / Nieuws

Ozb brengt 4 miljard euro in het laatje

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de gemeentelijke begrotingen voor 2018. De ozb, de rioolheffing en de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze volgend jaar met ruim 7,3 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

27 februari 2018

Gemeenten verwachten dit jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dit is 2,5 procent meer dan in 2017. De onroerendezaakbelasting (ozb) levert alle 380 gemeenten dit jaar naar verwachting 4,0 miljard euro op. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de gemeentelijke begrotingen voor 2018. De ozb, de rioolheffing en de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze volgend jaar met ruim 7,3 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

Huizen goedkoopst
Iets meer dan de helft van de ozb wordt geïnd op woningen. De vier grote steden Rotterdam (242 miljoen euro), Amsterdam (167 miljoen euro), Utrecht (98 miljoen euro) en Den Haag (86 miljoen euro) hebben de hoogste opbrengsten uit de ozb begroot. Gemiddeld maakt de ozb voor gemeenten 40,7 procent uit van de totale heffingen.

Afbeelding

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten uit de ozb het hoogst in Eemsmond (744 euro), Schiermonnikoog (537 euro) , Sittard-Geleen (459 euro), Nijmegen (453 euro) en Zoeterwoude (441 euro). In Eemsmond, Sittard-Geleen en Zoeterwoude zijn de inkomsten uit de ozb relatief hoog, mede doordat er grote bedrijventerreinen of havens zijn. Nijmegen scoort onder meer hoog doordat daar de afvalstoffenheffing deels is afgeschaft en doorberekend wordt in de ozb. In Huizen (98 euro), Ooststellingwerf (109 euro), Koggenland (118 euro), Geldrop-Mierlo (125 euro) en Stede Broec (128 euro) zijn de inkomsten uit de ozb per hoofd van de bevolking het laagst.

Afvalstoffenheffing daalt
De begrote opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing daalt dit jaar met 0,2 procent tot iets meer dan 1,7 miljard euro. Ook hier is de opbrengst het hoogst in de vier grote gemeenten: Amsterdam (117 miljoen euro), Rotterdam (94 miljoen euro), Den Haag (59 miljoen euro) en Utrecht (35 miljoen euro). De reinigingsrechten en afvalstoffenheffing maakt voor gemeenten gemiddeld 17,8 procent uit van de totale heffingen.

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten het hoogst in Schiermonnikoog (481 euro), Vlieland (408 euro) , Ameland (272 euro), Wassenaar (159 euro) en Enkhuizen (157 euro). Op de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland is de opbrengst door niet-inwoners en bedrijven naar verhouding hoger dan bij andere gemeenten. Dat is toe te schrijven aan de grote recreatieve sector op de eilanden. Door dit effect hebben de Waddeneilanden ook relatief hoge opbrengsten van de toeristenbelasting.

Rioolheffingen
Gemeenten ontvangen dit jaar 1,6 miljard euro uit rioolheffingen, 1,8 procent meer dan in 2017. De opbrengst is ook bij deze heffing het hoogst in de vier grote steden: Amsterdam (70 miljoen euro), Rotterdam (69 miljoen euro), Den Haag (38 miljoen euro) en Utrecht (37 miljoen euro). De rioolheffing maakt gemiddeld 16,5 procent uit van de totale heffingen van gemeenten. Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten het hoogst in Texel (231 euro), Schiermonnikoog (223 euro) , Gouda (209 euro), Ameland (189 euro) en Schouwen-Duiveland (187 euro). In Veendam (43 euro), Veenendaal (45 euro), Houten (47 euro), Leusden (50 euro) en Zoetermeer (50 euro) zijn de begrote inkomsten per hoofd van de bevolking het laagst.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat betekent dus dat deze hoop stenen voor de toevallige eigenaar een 4 miljard duurder worden en ook de letterlijke koopkracht van dezelfde eigenaar afneemt zolang je niet het huis ten gelde maakt of verzilvert. Gemeenten zouden er wellicht wijzer aan doen voor de eigen burger het inningspercentage evenredig te verlagen.
Kees Nieuwenhuizen / raadslid
Jammer dat in de pers gezegd wordt dat ozb stijging komt door stijging huizen prijzen. Gemeenten kijken naar de totale som ozb en verhogen die meestal alleen met percentage inflatie. Vervolgens worden de tarieven daarvan afgeleid.
ADAM-regeling / -Amsterdam-
Gelukkig worden die vier miljard aan zeer nuttige zaken uitgegeven:

de Amsterdamse Dierenhulp aan Minima-regeling (ADAM-regeling). Zij mogen met één huisdier één keer gratis naar de dierenarts voor een consult. Als blijkt dat een medische behandeling noodzakelijk is, vergoedt de gemeente de helft van de kosten.





Dierenartsen geven aan dat mensen met weinig geld vanwege de kosten soms te lang wachten om met hun zieke huisdier naar de dierenarts te gaan. De gemeente vindt dat gebrek aan financiële middelen geen reden mag zijn dat Amsterdammers te laat of zelfs helemaal niet met hun zieke huisdier naar de dierenarts gaan.



Eerste bezoek is gratis



De regeling houdt in dat het eerste bezoek aan de dierenarts altijd gratis is. Dit geldt voor alle soorten huisdieren. Als blijkt dat een medische behandeling noodzakelijk is, vergoedt de gemeente de helft van de kosten.

loek / v.m. jur.medew. gsd
@ADAM. Maar stel nu dat EVA met de wethouder naar de dokter gaat of met een goudvis. De tering naar de nering zetten of wel de hond in de pot (Aziatisch eten).
willem van der vaart
Als reactie op dhr. Nieuwenhuizen,

Een stijging van de OZB moet, linksom of rechtsom, door de huizenbezitters worden betaald. Het maakt daarbij niet uit welke berekening een gemeente er op los laat. Aan het einde van de rit moeten de huizenbezitters gewoon weer meer betalen. Dat de huizenprijzen stijgen, is leuk, maar persoonlijk heb ik er niet zo heel veel aan dat mijn woning in waarde stijgt. Het blijft dezelfde woning waarin ik woon. En wil ik verkopen en iets anders terugkopen, dan betaal ik wederom een hogere prijs voor die nieuwe woning, vanwege de gestegen huizenprijzen. Het betreft dus een papieren rijkdom. En voor de stijging van die papieren rijkdom mag de huizenbezitter wel meer OZB gaan betalen.
Jan
De OZB is de minst objectieve belasting die er bestaat. Woon je toevallig in een buurt die ineens gewild is, dan schieten de koopsommen omhoog. Bovendien: vraag drie taxateurs om de waarde van een woning en je krijgt drie verschillende uitslagen. Maak dus (wettelijk) de OZB objectief door niet de waardemaatstaf te handhaven maar de oppervlaktemaatstaf in te voeren. Gewoon: het aantal m2 vloeroppervlak boven de 1,50 stahoogte plus her aantal m2 tuin. Dat kan eenmalig objectief vastgesteld worden (en alleen bij verbouwing of grond bijkopen opnieuw). De gemeenteraad stelt dan het tarief per m2 vloeroppervlak en het (uiteraard lagere) tarief per m2 tuin vast. Bijkomende voordelen: geen taxatiekosten meer en veel minder bezwaarschriften. En anderen die meeliften op de OZB-waarde (Rijksbelastingen, waterschappen) die verzinnen maar een omrekenmodel.
H. Wiersma / gepens.
OZB is de meest subjectieve, onzorgvuldig functionerende en bureaucratisch georganiseerde belasting in ons land. Gauw vervangen door een ingezetenen belasting voor zowel eigenaren als huurders.

Bij de invoering eigenaren te compenseren met een efficiencykorting en huurders met een huurverlaging.
Bernardus / adviseur
De stelling over de opbrengst OZB per hoofd van de bevolking is n.m.m. misplaatst en geeft daardoor een onjuist beeld. De rekensom kan juist zijn. Wat wil de schrijver hiermee zeggen? Is mij niet helder genoeg!





Advertentie