Advertentie
financiën / Nieuws

Overheid profiteert van staatssteun ING

De overheid behaalt tot nu toe een mooi rendement op de 10 miljard euro staatssteun die vorig jaar oktober aan ING werd verleend. De bank en verzekeraar betaalt binnenkort de helft van dat bedrag terug, plus 800 miljoen euro aan rente. Een prachtig resultaat, aldus minister Wouter Bos van Financiën maandag in een eerste reactie.

27 oktober 2009

Rente
ING betaalt de overheid een rente van zeker 15 procent, 'meer dan u en ik op ons spaarbankboekje krijgen'. Bos sprak daarom van goed nieuws voor de belastingbetaler. Hij zei dat de overheid de resterende vijf miljard ook zal terugkrijgen van ING. Dat is zorgvuldig vastgelegd in contracten met het concern, aldus de bewindsman. 'We hebben altijd gezegd dat het soms onvermijdelijk is een bank te steunen. Dat kun je alleen maar doen als je de garantie hebt dat de belastingbetaler dat geld ook terugziet, inclusief rente. Die belofte komen we vandaag na', zei Bos.

 

Overnameprooi
De minister toonde zich ook tevreden dat ING-topman Jan Hommen maandag duidelijk heeft gemaakt welke koers het financiële concern de komende jaren zal volgen. Volgens Bos heeft ING zelf besloten zich op te splitsen in een bankbedrijf en een verzekeraar, al maakte hij ook duidelijk dat het onderwerp aan de orde is geweest in de gesprekken tussen ING en de Europese Commissie. Bos vreest niet dat ING te klein wordt en daardoor een makkelijke overnameprooi zal vormen. 'ING blijft een sterke Europese bank.'

 

Gevaren
De bewindsman heeft afgelopen jaar meerdere keren aangegeven dat hij vindt dat grote, complexe concerns in de financiële sector gevaren met zich meedragen voor de overheid en belastingbetalers. In IJsland is dat vorig najaar pijnlijk duidelijk geworden, toen de drie belangrijkste commerciële banken omvielen met een snel oplopende staatsschuld als gevolg.

 

Hogere premie
De Europese Commissie heeft in de onderhandelingen over ING ook gezegd dat Nederland een hogere premie mag vragen voor de overheidsgaranties voor risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten. Minister Bos heeft becijferd dat dit de belastingbetaler ongeveer 1 miljard euro extra oplevert. Volgens ING gaat het zelfs om 1,3 miljard euro extra.

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Ik raad geinteresseerde aan de reactie van hoogleraar Boot in Nova van maandagavond eens te beluisteren.
Als men een kosten en baten plaatje maakt moet men alle gevolgen voor de schatkist meenemen en niet alleen dit ene onderdeel.
PVV stemmer / Belastingslaaf
Die 800 miljoen is veel minder dan de afgesproken boete. Is dit weer zo'n vriendjes-actie van Wouter Bos? Is hij misschien bezig om één van z'n volgende baantjes te regelen? Bah! Walgelijk gewoon!
H.A.Decker / adviseur.
Wellicht dat Bos deze truc meer moet uithalen. Stop dan de "winst" in de AOW-pot, dan hoeven 65 plussers geen geld bij de bank te lenen / te beleggen om eerder met pensioen te kunnen / mogen gaan.
Als de truc was mislukt was de AOW leeftijd wellicht op 70 jaar gebracht.
M. Dijkman
Lol, mooi spinning.

Maar de waarheid is anders:
door het redden van de banken is de jaarlijkse rente op de totale staatsschuld van 380 miljard verhoogd met 0,25%. Dit komt doordat de kredietwaardigheid van Nederland verlaagd is als gevolg van al die reddingsacties van Wouter Bos. Arnout Boot meldde dit in Nova.

Jaarlijks kosten die reddingsoperaties de belastingbetaler 950 miljoen EXTRA aan renteaflossing over de staatsschuld. De totale jaarlijkse renteaflossing is 22 miljard.

De kop van de Volkskrant had dus moeten zijn: “Bos verliest dit jaar 150 miljoen aan ING-deal.”

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@RWindt ("machteloze burger") Als je alle kosten en baten van de reddingsacties mee wilt nemen, moet je dus ook kijken naar de kosten als ING niet gered was. Hoeveel zou het instorten van ING de Nederlandse belastingbetalers gekost hebben als gevolg van economische ontwrichting die dan waarschijnlijk was opgetreden? Hoeveel rente had Nederland dan over de staatsschuld moeten betalen? Dat valt niet te becijferen, maar bij een ontwrichting van de economie was de schade vele malen groter geweest dan nu.

Dit pleit ING natuurlijk niet vrij van de windhandel waar deze bank, net als bijna alle andere banken, aan meedeed. Maar een veranderde bank is voor Nederlandse belastingbetalers nog altijd gunstiger dan helemaal geen bank. Jammer dat de jongens van ING niet net zo goed hebben opgelet als de jongens van Santander. En dat DNB ook niet heeft opgelet. Nu hebben de Spanjaarden een succesvolle mega-bank, terwijl de Nederlanders twee ingedeukte voormalige mega-banken hebben.

Bancair gezien stelt Nederland dus weinig meer voor, en zullen we in de toekomst waarschijnlijk overschaduwd worden door de grote jongens in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Ook dat gaat de Nederlandse belastingbetaler geld kosten.
Edward / burger
Misschien een domme vraag: ING gaat 5 van de 10 miljard staatssteun terugbetalen m.b.v. de opbrengsten van de aanstaande aandelenemissie. Waar zijn die 5 miljard staatssteun dan gebleven?
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Graag nuchter blijven • 27.10.09 13:11

Mijn reactie gold het artikel en de vermeende winst voor de staat. De kaders die @Dijk heeft toegelicht.
Iedereen weet dat de staat wel MOET voorkomen dat dit type banken omvallen met alle verstrekkende economische schade, door wanbeleid van diverse kanten en gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef.
Ben dus heel nuchter! Als je de bovengenoemde kaders verbreedt met de economische schade (geld lenen moeilijker, huizenmarkt e.a., ww etc.) en je maakt een verdeelsleutel over de banken met staatssteun, dan komt het kostenplaatje voor de staat heel wat hoger te liggen bij dit ING verhaal dan de 150 miljoen die @Dijk toelichtte.
Hans casteleijn / als lezer
Ik zie het voor mij. Een druilerige novemberdag in 2008. Na een lange werkdag is het nacht geworden en bij de Nederlandsche Bank brandt nog licht. Een paar schimmen achter het raam. Het ING concern verkeert in acuut zwaar weer.
Nout loopt naar zijn koelkast en schenkt een borrel in. Nout wordt sentimenteel en dan zetten Nout en Wout gezamenlijk het lied in: LAAT DIE LEEUW NIET IN ZIJN HEMPIE STAAN, HUP HOLLAND, HUP.
De volgende ochtend was de zaak beklonken en kon aan die altijd zuur kijkende meneer Tilmant worden meegedeeld dat de Nederlandse Staat 10 miljard euro steun zou bieden aan zijn ING-concern. En de modale belastingbetaler mag nu 2 jaar langer doorwerken om het opruimen van de hele windhandel te betalen.

Advertentie