Advertentie
financiën / Nieuws

'Overheid moet soms ingrijpen bij winkelleegstand'

Om de winkelleegstand in Nederland tegen te gaan is het soms nodig dat de overheid de helpende hand toesteekt.

31 mei 2016

Om de winkelleegstand in Nederland tegen te gaan is het soms nodig dat de overheid de helpende hand toesteekt. Zo hebben overheden de mogelijkheid om clustering van winkelgebieden te bevorderen door bestemmingen van vastgoed te wijzigen. 

Winkelgebied sluiten
In het ultieme geval kan een gemeente zelfs besluiten het ene winkelgebied te sluiten ten faveure van het andere. Volgens het Centraal Planbureau CPB kan overheidsingrijpen nodig zijn omdat marktwerking niet altijd voor een oplossing zorgt om leegstand aan te pakken, zo staat in een dinsdag gepubliceerd rapport. Ook kunnen gemeenten een rol spelen bij de coördinatie binnen een winkelgebied.
 

Daling huurprijs
Winkelcentra in Nederland kampen nog altijd met een toenemende en deels blijvende leegstand van winkelpanden, ondanks een sterke daling van de huurprijs in de afgelopen jaren. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Het enige wat een overheid (gemeente) moet doen is vooral geen outlet centra en weidewinkels toestaan. Verder heeft de overheid hier totaal geen verstand van, dus afblijven!
Een klant
Beste @Hans, zo te lezen heeft u er ook geen verstand van. Door internet vloeit er veel omzet weg naar het buitenland, dat heeft op meerdere manieren effect voor Nederland, werkgelegenheid en de houdbaarheid van ons sociaal stelsel. Daarbij komt dat consumenten naar het internet worden verdreven omdat de winkelstand verworden is tot dozenschuivers, geen enkele kennis heeft over eigen assortiment, adviezen zijn toegespitst naar het belang van de winkelier ipv de klant. Dus het is niet zo vreemd dat er steeds meer winkels leeg komen te staan. Dit zal alleen maar toenemen, hoog tijd dat winkeliers weer ondernemer worden.
Fred Smit
@klant. Interessante analyse, maar wat kan "de overheid" daarmee?? U constateert een gevolg van een maatschappelijke ontwikkeling, daarin kan de overheid alleen actief/reactief faciliterend zijn. Het geloof in een maakbare samenleving is achterhaald.
Jan
Het zou al helpen als de overheid via het bestemmingsplan de mogelijkheid geboden zou worden winkels te weren als er daar al teveel van zijn in een bepaald gebied, bijvoorbeeld na advies van de Kamer van Koophandel. Anders beconcurreren winkels elkaar dood en dan krijg je inderdaad leegstand. Dat geldt ook voor horeca. Je kunt dit niet aan de markt overlaten.
Jan
Ik bedoel dus: bijvoorbeeld geen vier bakkers in een nader te bepalen (klein) gebied.
Advertentie