Advertentie
financiën / Nieuws

'Overheden moeten schadefonds steenmarter oprichten'

Statenlid Peter Zwiers uit Drenthe wil dat burgers niet langer opdraaien voor de schade die door steenmarters wordt aangebracht. Provincie, Gemeente en verzekeraars moeten een schadefonds oprichten.

22 januari 2014

‘De overheid heeft het veroorzaakt, dan moet ze ook haar verantwoordelijkheid nemen en de schade vergoeden. Statenlid Peter Zwiers (PvdA) neemt het op voor gedupeerden van het plaagdier de steenmarter. Sinds het dier in de jaren ’70 tot beschermde diersoort werd verklaard, stijgt het aantal gestaag en de overlast ook. Vooral het oostelijke deel van het land moet het ontgelden. Een nog op te richten schadefonds van gemeente, provincie en verzekeraars moet dan ook wat hem betreft de burgers compenseren.

Verboden te vangen

Doorgeknaagde kabels in de auto, slachtpartijen in volières en een variatie aan schade in en om het huis. De steenmarter groeit uit tot een gehaat beest maar het is verboden er een vinger naar uit te steken. ‘Sterker nog,’ zegt het statenlid, je mag het beest officieel niet eens in je eigen huis vangen. Eerst moet de gemeente een steenmarterbeheerplan opstellen dat goedgekeurd moet worden door de provincie.’


Te slim af

De beesten doden mag niet en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet. ‘Hondenharen, toiletblokjes, gaas onder de auto, piepapparaten, ik heb de vreemdste trucjes gehoord. Maar de steenmarter is een lerend dier, die is de mens  te slim af.’


Nieuwe natuurwet

Zwiers wacht ondertussen op de nieuwe natuurwet, zijn hoop is dat de steenmarter hierin een minder beschermde positie krijgt. ‘Lutz Jacobi is hiervoor bezig in Den Haag. Ik hoop dat door een schadefonds de burgers geholpen zijn. Want het is niet hun schuld dat het aantal steenmarters zo toeneemt.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

RJ.Wesselink / Gepensioneerd
Alle isolatie in mijn auto kapot gevreten, schade €250,,

Waar kan ik die vehalen??
henk
Ook graag een schadefonds voor:

- overlast windmolens

- ratten agv minder inzamelen huisvuil

- onveiligheid door minder toezicht

- te late hulp ambulance

- eigen bijdrages in de zorg

- 2 jaar aow

Etc
Jento L. Beuving
Frank ik ben het volledig met jou eens. Het zal je maar gebeurn dat je kabelboom wordt doorgevreten of andere schade thuis hebt. Wie betaald dat Rutte? Ik denk het niet. Wij hebben inmiddels zoveel van die beestjes dat je het niet langer vol kunt houden om de beschermde status te handhaven.
Jento L. Beuving
Ra fijne reactie. Nog geen overlast gehad van het dier dat blijkt wel. Wacht maar tot je het lieve konijntje van je dochtertje ' s morgens dood aangevreten in het hok ligt.
J. Hesselink
Het oosten is inderdaad getroffen door dit dier. Schades aan auto's lopen op tot duizenden euro's aan bekabeling en reparaties , soms brand tot gevolg hebbende . In woningen zoeken de dieren hun onderkomen in dak constructies en tussen plafonds, waarbij de urine zorgt voor een indringende geur en vlekken die moeilijk weg te werken zijn. Kortom veel schade .
Frits Smits / VZ WBE Roerstreek
De problemen komen niet alleen in het oosten voor ook het zuiden en ik denk aan het gehele land hebben schade en ongemak van deze dieren.

Het is verboden een vinger er naar uit te steken doch als het dier de hele nacht over je dak raast je daardoor slaap tekort komt en overdag dus niet goed kunt functioneren gelooft niemand in het probleem als men het niet kent. Het is een enorm pprobleem.
Jan
Je mag in je eigen huis en in je eigen auto toch wel vergif neerleggen? En als toevallig een steenmarter dat op eet, is dat pech voor zo'n beest.
True
wie gif strooit voor een ander..

lekker bontje btw, wat een leuk dier.
Ellen / projectleider participatiewet
Deze situatie krijg je in een totaal verstoord natuurlijk evenwicht waar WIJ verantwoordelijk voor zijn. Als er dieren zijn zonder natuurlijke vijand dan zal die last en schade berokkenen aan anderen. Kijk maar wat wij mensen de wereld aan doen. De menselijke populatie is in no time verdubbeld, het aantal diersoorten is vanwege onze bemoeienis direct of indirect behoorlijk gedecimeerd. De leefomgeving voor mens en dier is verziekt. Dus laten we de natuur een handje helpen en de natuurlijke vijanden van marters en voor die van mensen herintroduceren. Daarmee hopen dat het natuurlijk evenwicht zal herstellen. Oh ja jammer nu. Die van de mens bestaat niet meer, dat zijn we uiteindelijk nu zelf.
a.dasselaar / nvt
Wij hebben weer een gat in het rieten dak, dit wordt inmiddels het 10-e gat waarvoor we de rietdekker moeten laten komen! het isolatie materiaal is ook uit de auto gesloopt! Gemeente Tynaarlo doet niets, ze sturen een "deskundige??" die ons weet te vertellen dat het dak in het gaas moet worden gezet!! Nou dat zal er fraai uitzien! Een boom omkappen omdat de steenmarter het gebruikt als loopbrug mag niet, een stookhok afbreken mag niet, maar een boerderij in het gaas pakken dat mag!

het is in Eelde een plaag, ze zitten overal! Geen natuurlijke vijanden hebben ze, behalve mij! Ik laat mijn huis niet slopen door deze dieren en zal ook geen moment twijfelen om ze af te maken en de volgende enz...
Frank
Misschien toch eens een paar mannelijke en vrouwelijke steenmarters vangen en in de buurt van het Binnenhof vrijlaten. Eens zien hoe snel maatregelen getroffen worden.
Advertentie