Overheden beknibbelen op kwijtschelding minima

Mensen met een smalle beurs verliezen in meer en meer hoeken van het land een financiële tegemoetkoming: lokale overheden worden minder scheutig met het verlenen van belastingkwijtscheldingen.
Groningen, Schiedam, Rotterdam, Hoogheemraadschap Delfland. Op het onlangs gehouden landelijk invorderingsoverleg van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB) werden zomaar wat grote decentrale overheden opgesomd waar een begin is gemaakt met het versoberen van het kwijtscheldingsbeleid.
Meer solidariteit
Hoogheemraadschap Delfland is met ingang van dit jaar begonnen met het afbouwen van de kwijtschelding voor de zuiveringsrechten voor minima. Delfland liep door de kwijtschelding, die gold voor 54.000 huishoudens, naar schatting 15 miljoen euro mis. Het hoogheemraadschap beoogt met de afschaffing van de kwijtschelding te zorgen voor ‘meer solidariteit’. Als de minima niet betalen, moeten anderen immers meer betalen. Kwijtschelding betekent namelijk dat een deel van de huishoudens geen belastingen betaalt. De gederfde inkomsten als gevolg van kwijtschelding worden verdeeld over de overgebleven groep belastingbetalers. Die betalen dan ook een hoger bedrag naarmate de aanslag voor meer huishoudens wordt kwijtgescholden.
Vooral voor burgers met een inkomen net boven het minimumniveau pakt kwijtschelding onrechtvaardig uit, aldus een speciale onderzoekcommissie voor de waterschappen, de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB).
Grootstedelijk probleem
Het kwijtschelden van waterschapsbelasting blijkt voor een aantal waterschappen een probleem te worden, en dan vooral voor ‘grootstedelijke’ waterschappen zoals Delfland. Onderzoek van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) in Groningen bevestigt het beeld dat de Randstedelijke waterschappen een groter probleem hebben. In Delfland – met inliggende gemeenten als Den Haag en Zoetermeer – was in 2014 6,8 procent van de opbrengst van de waterschapsheffingen nodig om te compenseren voor inkomstenderving als gevolg van kwijtschelding. In totaal was in Nederland dat aandeel in dat jaar 3,1 procent, tegen gemiddeld 4,6 procent in de Randstadwaterschappen. In 2015 steeg het landelijke percentage zelfs verder door naar 3,6 procent.
Afvalstoffenheffing
Maar ook waterschappen in niet bepaald verstedelijkte gebieden als de Achterhoek hebben te maken met een flinke stijging van het aantal kwijtscheldingen. Zo zag het Waterschap Rijn en IJssel bijna een verviervoudiging van het aantal kwijtscheldingen tussen 2010 en 2014.
Waar eerst 100 procent kwijtschelding werd verleend, wordt die her en der afgebouwd tot circa 50 procent. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gemeente Rotterdam. Ook Arnhemmers die op een bijstandsniveau leven, moeten vanaf 2018 gaan betalen voor de afvalstoffenheffing. De gemeente Arnhem stopt over 2 jaar met het volledig kwijtschelden van deze gemeentelijke belasting. Voor een gezin betekent dat een extra uitgave van circa 112 euro per jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil dat de gemeente vanaf 2018 54 procent in plaats van 100 procent van de gemeentelijke heffing kwijtscheldt. Dat levert Arnhem 761.000 euro op.
Kwetsbaren
De Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh heeft geen goed woord over voor een verregaande versobering van het kwijtscheldingsbeleid. ‘De gemeente is verantwoordelijk voor het schulden- en armoedebeleid voor haar inwoners. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk en niet sociaal als gemeenten, die als geen ander zouden moeten weten wat de gevolgen van armoede en schulden zijn voor haar burgers, zouden besluiten om de kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen af te schaffen. In plaats van een vangnet te bieden trek je dan de bodem onder de voeten van de meest kwetsbaren vandaan.’
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week
Reactie op dit bericht
Beste mensen,
Zie onderstaande reaktie op bincker.nl (geschreven door een coordinator vluchtelingenwerk in November 2016).
In een heleboel gemeenten bestaan nu zogenaamde Raad*Daad-winkels of ' formulierenbrigades' die mensen helpen alle formulieren voor kwijtscheldingen, bijzondere bijstand, toeslagen, speeltuinsubsidie en wat dies meer zij in te vullen. Voor een kwijtscheldinkje van 100 euro wordt 200 euro aan fte/uren uitgegeven. Schaf dat af en laat ambtenaren nuttig werk doen op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. Verlaag gemeentelijke heffingen voor iedereen, dan hoef je ook geen kwijtscheldingsbeleid te voeren.
Ben benieuwd hoeveel werkgelegenheid voor ambtenaren en hulpverleners er overal bijkomt als de gemeenten Den Haag, Delft , Schiedam, Vlaardingen etc allemaal weer hun eigen regeltjes voor kwijtschelding van de waterschapsbelasting gaan verzinnen.
Ik ben enige tijd geleden (in naam der Koning!) door de Regionale Belastinggroep (RBG) gesommeerd om binnen twee dagen een aanzienlijk bedrag te betalen. Ze kunnen de pot op. Wat opvalt is de klantonvriendelijkheid en aggressieve toon van de RBG. Er is zelf gedreigd met loonbeslag op de bijstandsuitkering door deze Schiedamse incasso maffia.
Ik beraad me thans (op advies van de Haagse Ombudsman) op een klacht bij de Nationale Ombudsman. Graag verneem ik uw commentaar.
Naast de voornoemde bezwaren maak ik me daarnaast zorgen over het democratisch proces van besluitvorming in de waterschappen. Ter voorbeeld: in Delfland bestaat het bestuur uit 21 leden die voor de zogenaamde categorie ‘ingezetenen’ gekozen zijn, en 9 leden die benoemd zijn en de zogenaamde ‘geborgde' zetels vertegenwoordigen. Veelal nemen de fractieleden één zelfde standpunt in, en wordt niet verdeeld gestemd. De kleuring van de fracties ongebouwd (LTO) en bedrijfsgebouwd (KvK) is veelal conservatief of liberaal. Bij stemming over het onderwerp kwijtschelding voor ingezeten, kunnen zij net het verschil maken en hiermee de doorslag geven om kwijtschelding af te schaffen. Ik hoop dat in de discussie over het aantal geborgde zetels de gevolgen voor de politieke verhoudingen in het waterschapsbestuur zorgvuldig worden meegewogen. Tenslotte wil iedereen dat de Waterschappen een representatieve, betrouwbare en constructieve partner zijn voor alle ingezetenen, bedrijven en andere overheden. We hebben elkaar namelijk hard nodig om de lasten in de toekomst op te kunnen brengen en terug te dringen.
Nieuw bewijs dat het toeslagenstelsel in Nederland helemaal KAPOT is en we er zo snel mogelijk vanaf moeten. HBO-studenten Kevin Dobbe en Martijn Weusthof (10 met een griffel, guys) hebben het uitgezocht dus het is zo. En wij hebben het ook nog even op de officiële rijksoverheid.nl-approved pagina gecheckt, want ja, HBO-studenten. Verdien je 22.100 euries per jaar, ben je een zielige knuffelarmoedzaaier en heb je recht op €1536 hoersoepsiedie van de overheid. Maar als je ook maar één euro meer verdient, dan ben je volgens de architecten van onze verzorgingsstaat een vieze vuile gore kudt grootverdiener en krijg je dientengevolge helemaal nix. Ook voor andere inkomensgroepen en gezinssituaties marginale-drukt dat hele toeslagenstelsel de pan uit, kijk maar naar het plaatje hierboven. Dat is niet uit te leggen. Dames en heren Tweede Kamerleden, kap nou eens met al die spoeddebatjes voor de bühne en ga aan het werk. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat meer dan driehonderd duizenden onderdanen worden gedwongen tot salarisdaling in UW naam?
-http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/11/rov …
Dat is niet een of twee keer, dat is de laatste jaren herhaaldelijk uitgerekend. Daar is ook herhaaldelijk over gepubliceerd.
Klik op de links in het bijgaande artikel: http://daskapital.nl/2013/12/kijk_geld_verdienen …
"Zowel Gemeenten, de Belastingdienst, de Staat áls Waterschappen hebben in dit land ene ANBI status; hiermee vallen de zogenaamde belastingen die zij vragen over het algemeen gelijk aan ene donatie aan een ANBI Instelling... Dit betekent geheel simpel dát wanneer de belasting voldoet aan de voorwaarden van een donatie zij geheel en wel 100% fiscaal aftrekbaar zijn als donatie aan een ANBI..... "
Wat een onzin, alleen maar om weer onder de gemeentelijke belastingen uit te komen! Als Wajong'er betaal ik ook netjes mijn gemeentelijke lasten, ook uit solidariteit met werkenden met een laag inkomen. Als minima moet je gewoon je gemeentelijke lasten betalen, als je dat ook kunt betalen. Kwijtschelding dient op maatwerk gebaseerd te zijn.