Advertentie
financiën / Nieuws

Oud-gedeputeerde: 'Taxibonnen zijn in het Chinees'

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wast zijn handen in onschuld wat betreft de bonnetjesaffaire die nu speelt bij de provincie. Hij ontkent dat hij heeft verzuimd creditcarduitgaven voor taxiritten tijdens handelsmissies in Hongkong te verantwoorden. 'Alleen zijn die bonnetjes in het Chinees', zei Hooijmaijers vrijdag in een interview met RTV Noord-Holland.

11 september 2009
Verstandig
Volgens Hooijmaijers is er niets aan de hand. 'Ik heb inderdaad met mensen gegeten en met een creditcard betaald.' Hij zegt dat hij altijd op het standpunt heeft gestaan dat het verstandiger is als iemand van de provincie zelf etentjes betaalt, dan dat een projectontwikkelaar of aannemer dit doet. Dat zouden die mensen namelijk het liefste willen doen.'

Ondernemers betaalden
Hooijmaijers wijst erop dat hij met handelsmissies in 2007 en 2008 geregeld in Hongkong was om, als gedeputeerde, het Noord-Hollandse bedrijfsleven te promoten. 'Deelname aan die missies werd keurig betaald door de aannemers zelf. Zij betaalden 1000 euro per persoon aan de provincie. Dat dekt de lading. Er staan inkomsten van ondernemers tegenover. Die hebben daarvoor betaald. De provincie deed daarvan de uitgaven ter plaatse.'

Voetbalwedstrijd
Ook betaaltelevisie op een hotelkamer in Engeland is volgens Hooijmaijers verantwoord. Dat ging volgens hem om een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal, waarnaar hij met een groep ondernemers zou hebben gekeken.

Jaren na dato
Malversaties zijn niet aan de orde, benadrukt Hooijmaijers. 'Iedereen kan wel nagaan als dit soort dingen waar zouden zijn, dat mensen in het gevang zouden gaan.' Hij vindt het raar dat jaren na dato vragen worden gesteld over oude declaraties. Hij zegt zich als oud-gedeputeerde hier nauwelijks meer voor te kunnen verantwoorden.

Opgestapt

Hooijmaijers stapte in juni samen met de andere gedeputeerden van Noord-Holland op naar aanleiding van de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie voor 78 miljoen euro het schip in ging.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Die Chinese bonnetjes zijn dus in een wereldtaal, die gesproken wordt door 1,3 miljard mensen. Als een Nederlandse provinciebestuurder zich vanuit een VOC-mentaliteit op zulke verre reizen begeeft (zelfs IJsland is vergeleken daarmee kinderspel), dan moet-ie het ofwel zelf bekostigen, ofwel zijn kosten na terugkeer verantwoorden bij de achtergebleven regenten. Zo ging dat ook in de VOC-tijd.

Het beeld dat uit al die recente affaires (Sinterklaas-affaire Limburg, pers de mond snoeren in Utrecht, onrechtmatige subsidieverlening in Gelderland, declaratie-perikelen op diverse plekken) oprijst, is dat bestuurders wel graag dingen doen, maar daar achteraf liever geen verantwoording over afleggen - nog los van de vraag of het nuttig en okay was wat ze deden.

Die wijdverspreide bestuurscultuur moet veranderen, anders spoelt onze democratie door het afvoerputje. Dat is de echte inzet van deze kwesties.

Het is alleen jammer dat dit op het niveau van bonnetjes moet worden uitgevochten. Want alsbestuurders en hoge ambtenaren niet eens hun etentjes behoorlijk kunnen declareren, hoe kun je dan verwachten dat ze goed verantwoording afleggen over al die grote projecten waar vele miljoenen en soms miljarden belastinggeld heengaan?
W.Wilkens
Had men er daar dan geen telraam bij?
Er zijn in Nederland bovendien genoeg Chinese restaurants waar men voor een habbekrats een bonnetje wil vertalen.
Toon
Het zullen heel wat bonnetjes geweest moeten zijn om die te willen declareren. In Beijing rijdt een taxi voor omgerekend € 1,-- een half uur door de stad. Darbuiten is het nog goedkoper. En het cijfer 1 is een liggend streepje. Dat is nog wel te onderscheiden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Sorry Toon, maar Hong Kong is een van de duurdere steden in de wereld. Wat ik me wel plotseling afvraag, is in wat voor restaurants gedeputeerde Hooijmakers zich daar heeft begeven, als zijn bonnetjes uitsluitend in het Chinees waren. Immers, Engels is de tweede taal van Hong Kong (dat tot 1997 een Engelse kroonkolonie was).

Het lijkt er daarom op dat Hooijmakers zich heeft willen verdiepen in de Chinese cultuur en met dat doel restaurants heeft bezocht die zich onttrekken aan de internationale ambiance waarin buitenlandse politici gewoonlijk met liefde worden ontvangen. Ai!
Advertentie