of 60775 LinkedIn

Ook Friese gemeenten willen geld te dure trucks terug

Gemeenten in Friesland betaalden te veel geld voor trucks en daarom sluiten zij zich aan bij een claim om vergoeding te krijgen. De oorzaak is kartelvorming door truckfabrikanten in de periode 1997-2011.

Gemeenten in Friesland betaalden te veel geld voor trucks en daarom sluiten zij zich aan bij een claim om vergoeding te krijgen. De oorzaak is kartelvorming door truckfabrikanten in de periode 1997-2011.

Kunstmatig hoog

Het gaat om 164 wagens en er zou zo’n 10.000 tot 20.000 euro per wagen te veel betaald zijn. De autofabrikanten MAN, DAF, Daimler, Iveco, Volvo/Renault en Scania hielden in de betreffende periode de prijzen van vrachtwagens kunstmatig hoog. De Europese Commissie legde in 2016 een boete van 2,93 miljard euro op vanwege kartelvorming, maar stelde ook dat benadeelden recht hebben op vergoeding.

 

Truckkartelclaim

Veiligheidsregio Fryslân, die in opdracht werkt van de Friese gemeenten en het grootste deel van de voertuigen bezit, wil nog geen uitspraak doen over de bedragen. ‘Het is een traject dat langer loopt en het is nog niet in te schatten wanneer er compensatie komt en hoeveel dat zal zijn’, vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De regio sluit zich in dit proces aan bij onder andere TVM verzekeringen in de Truckkartelclaim.

 

164 voertuigen

96 voertuigen zijn van de brandweer van de Veiligheidsregio Fryslân, die de voertuigen overnam toen de verschillende gemeentelijke brandweerdiensten werden samengevoegd. 68 voertuigen zijn van gemeenten die daar nog eigen voertuigen naast hebben zoals reinigingswagens.

 

Andere regio's

Medio 2018 sloot Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) zich aan bij de claim. Ook in die veiligheidsregio ging het om 164 voertuigen, maar dat is volgens de woordvoerder toeval. Er zijn in Nederland 25 veiligheidsregio’s en het roept de vraag op hoeveel andere regio’s een soortgelijke situatie kennen. Brandweer Nederland, die de regio’s wel faciliteert in het proces, zegt geen totale aantallen te hebben.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners