of 59082 LinkedIn

Ook ABP zwaar onder druk

Reageer
De economische teruggang drukt zwaar op de schouders van pensioengigant ABP. De dekkingsgraad, de mate waarin het fonds in de toekomst de pensioenen kan garanderen, is in het vierde kwartaal met 28 procentpunt teruggelopen tot 90 procent eind december. De dekkingsgraad komt daarmee ver onder de vereiste 125 procent.

Hevigste ooit
Het beheerd vermogen daalde het afgelopen kwartaal met 22 miljard euro naar 173 miljard euro, meldde het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Op de beleggingen werd 11,5 procent verloren. 'Deze crisis, die zich met name in de laatste maanden van 2008 zeer sterk heeft ontwikkeld, is de hevigste waar ABP ooit door werd geraakt', aldus bestuursvoorzitter Elco Brinkman in een toelichting. 'Het fonds heeft in het laatste kwartaal van 2008 dan ook zo'n 22 miljard euro verloren zien gaan van de bijna 80 miljard euro die ABP na de dotcom-crisis tussen 2003 en 2008 met beleggen verdiende.'

 

Uitbetaling niet in gevaar
ABP maakt eind vorig jaar al bekend dat het de pensioenen van zijn deelnemers niet gaat indexeren. De uitkering aan gepensioneerden blijft daarmee dit jaar gelijk aan het niveau van vorig jaar en stijgt dus niet mee met de inflatie. De uitbetaling van pensioenen is volgens ABP niet in gevaar.

 

Top drie
ABP is het pensioenfonds voor 2,7 miljoen werkgevers en werknemers in overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland. ABP behoort tot de top drie van grootste pensioenfondsen ter wereld.

 

Lees hier het artikel Riskante wereld voor ABP uit Binnenlands Bestuur nummer 5, 30 januari 2009.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners