Advertentie
financiën / Nieuws

Ondernemers Wallen gebruiken subsidie niet

Ondernemers op de Amsterdamse wallen maken vrijwel geen gebruik van de 3,75 miljoen euro subsidie die de gemeente heeft uitgetrokken om hun zaken te transformeren.

04 april 2012

Ondernemers op de Amsterdamse Wallen maken nauwelijks gebruik van een gemeentelijke subsidie om hun zaak een andere invulling te geven. Het stadsdeel Centrum stelde een jaar geleden 3,75 miljoen euro beschikbaar voor exploitanten die hun bordeel of souvenirwinkel wilden omtoveren tot een ‘gewone’ winkel of café. Hier is tot nu vrijwel geen gebruik van gemaakt.

Criminaliteit
Dat staat in een aantal rapportages over de transformatie van de hoerenbuurt en de rest van de historische binnenstad. De gemeente probeert daar alweer enkele jaren het aantal prostitutieramen, coffeeshops, gokhallen en andere ongewenste bedrijven terug te dringen. Die zijn namelijk gevoelig voor criminaliteit. Zo zou er bijvoorbeeld vaak crimineel geld worden witgewassen.

Toegenomen
Mede doordat zittende ondernemers niet echt zin hebben hun zaak over een andere boeg te gooien, is het aantal ongewenste bedrijven buiten de coffeeshops en raambordelen vorig jaar licht toegenomen. Vermoedelijk zal de gemeente in totaal niet meer dan 1 miljoen euro uit het subsidiepotje van 3,75 miljoen uitkeren. Het plan is dan ook om het resterende geld op een andere manier uit te geven om de Wallen te transformeren.

Opkopen
De subsidie voor ondernemers is slechts een onderdeel van de Wallenaanpak. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld het opkopen van prostitutiepanden door woningcorporaties. In zijn geheel verloopt het project volgens de gemeente wel voorspoedig en ligt het goed op schema.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Hoe naïef kun je zijn als beleidsmedewerker ? Ik vind het zorgwekkend hoeveel ambtenaren er werkzaam zijn bij de overheid met alleen maar academische kennis, maar zonder maatschappelijke ervaring. Nee, beste collega's, met een subsidiepotje pak je niet de georganiseerde criminaliteit aan. Daarmee kun je geen meedogenloze pooiers van Oosteuropese of Turkse herkomst tot een sympathieke eigenaar van de zoveelste overbodige souvenirshop met lieftallige dames in de winkel omscholen. Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam pakken boter op het hoofd. Tot voor kort werden De Wallen internationaal nog aangeprezen als een toeristische attractie. Het aanpakken van het vrouwenhandelprobleem zal toch langs de weg van opsporing, vervolging en sluiting van bordelen moeten gaan. En zo'n beleid kost veel energie, coördinatie en tijd. Zolang er echter een enorme markt bestaat voor prostitutie met zulke grote belangen, zal het beleid wel dubbelzinning blijven. Heeft een ambtenaar weleens geturfd hoeveel klantcontacten (=betaalde wiphandelingen) er per etmaal plaatsvinden en tot welke omzet dit leidt ?

Volgens mij is de rijksoverheid - net als bij het roken - erg blij met de BTW die de hoeren opleveren.

Weinig is in Nederland nog wat het voor de buitenwereld lijkt. De tabakslobby sponsort ook graag de PVV, waarvoor Geert alleen een filtersigaretje hoeft op te steken bij het Catshuis.

Advertentie