of 62812 LinkedIn

‘Ondanks crisis boekte ABP mooi beleggingsresultaat’

Met name het eerste kwartaal was slecht voor ABP, maar desondanks boekte het ambtenarenpensioenfonds in 2020 een positief rendement van 29 miljard euro. Er is verbetering aan de horizon, maar economisch herstel is een delicaat proces. ABP wil in ieder geval in de overgang naar het nieuwe pensioencontract onnodige verlagingen voorkomen.

Met name het eerste kwartaal was slecht voor ABP, maar desondanks boekte het ambtenarenpensioenfonds in 2020 een positief rendement van 29 miljard euro. Er is verbetering aan de horizon, maar economisch herstel is een delicaat proces. ABP wil in ieder geval in de overgang naar het nieuwe pensioencontract onnodige verlagingen voorkomen.

Ondanks corona

Het was al duidelijk dat er dit jaar geen verlaging zou komen omdat de dekkingsgraad, de mate waarin een fonds aan de verplichtingen kan voldoen, zeker niet onder het minimale niveau van 90 procent zou komen. ABP heeft de dekkingsgraad van eind december vastgesteld op 93,2 procent. 'Ondanks de coronacrisis hebben onze beleggers toch een mooi resultaat geboekt over dit jaar', vertelt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool in het persbericht.

 

Minimale niveau

Het vermogen nam toe van 466 miljard euro eind 2019 naar 493 miljard euro. Omdat de verplichtingen (de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen) sneller stegen, van 476 miljard euro naar 529 miljard euro, is de dekkingsgraad wel lager dan aan het begin van het jaar. Toch is het niet zo’n rampjaar geworden als na het eerste kwartaal werd gevreesd, toen de dekkingsgraad ver onder het minimale niveau daalde.

 

Bron: ABP

 

Minder effect

De rekenrente, een belangrijke reden waarom de verplichtingen toenamen en de dekkingsgraad daalde, zal veel minder effect hebben in het nieuwe pensioenstelsel. Vanaf 2026 wordt gewerkt met een nieuw pensioencontract en er komen regels voor de overgangsperiode. 'Maak daar haast mee, dan kunnen wij onze deelnemers duidelijkheid geven', vertelt Wortmann-Kool op de ABP-website.

 

Goed opletten

Op dit moment worden er afspraken gemaakt over hoe het oude pensioenstelsel zal worden omgezet in het nieuwe. Hoogleraar economie Bas Jacobs benadrukte deze week op Binnenlands Bestuur dat deelnemers goed op moeten letten op de beslissingen die daarbij worden genomen.

 

Horizon

ABP ziet 'een verbetering van de economie aan de horizon' nu de vaccinatieprogramma's zijn gestart. Maar economisch herstel zal gepaard gaan met het terugdraaien van steunoperaties. 'Dit is een delicaat proces, met gevolgen voor rentes, kredietwaardigheid en mogelijk ook waarderingen op aandelenmarkten.' Als de rentes voldoende stijgen en de aandelenmarkten stabiel blijven, kan de financiële situatie van het fonds verbeteren. Als de rentes in de Verenigde Staten sterk stijgen en mede daardoor de aandelenmarkten dalen terwijl Europese rentes laag blijven, dan zal de positie van het fonds verzwakken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Het is me duidelijk.
Tijd voor aanpassing van het beleid:
A. Verder gaan met korten/niet-indexeren,
B. Premies verhogen, en
C. Tijd voor een flinke greep uit de ruif Lubbers-like
Door Henk Donkers op
Ik vind het altijd wel leuk om dan ook maar eens te vermelden wat het beleggingsresultaat van het ABP is geweest in de afgelopen jaren.
Ik lees in het jaarverslag 2019 de volgende resultaten
(https://jaarverslag.abp.nl/docs/ABP_JV_2019/inde …

Resultaat 2019: 16,8% (!!)
Resultaat over de afgelopen 10 jaren: 8,4%
Resultaat over de afgelopen 15 jaren: 7,0% (was in 2015 nog 5,8% en dus flink beter de laatste jaren.

Het gaat dus fantastisch met ABP.
Maar ja, als je voor de komende jaren met 1% rendement of minder gaat rekenen dan lijkt het al gauw alsof er tekorten aankomen in de komende jaren.

Volgens mij zitten de jonge deelnemers over 10 of 20 jaar echt heel riant met dit rendement en deze rekenrente.
Maar echt eerlijk is het natuurlijk niet.
Door Spijker (n.v.t.) op
@Hans.
Als de rekenrente voor toekomstige pensioenverplichtingen wordt aangepast met 2 à 3% (wat uit beleggingsargumenten helemaal niet onredelijk zou zijn) dan:
1. behoeven de pensioenpremies inderdaad helemaal niet te worden verhoogd.
2. kan er volledig worden geïndexeerd.
De meeste pensioenfondsen worden nu gedwongen (DNB/Rijk) om zich arm te rekenen, ondanks de aanwezigheid van steeds maar toenemende gigantische vermogens (nu ca. 1650 miljard). Waarom?????? Voor de volgende greep uit de kas??????
Door Hans op
Ergo, het verhogen van de pensioenpremie ABP voor 2021 is helemaal niet nodig...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners