of 59130 LinkedIn

NWB boekt 13 procent meer winst

De nettowinst van de NWB Bank is in 2016 gestegen naar 107,4 miljoen euro. Dat is een groei van 13 procent.

De nettowinst van de NWB Bank is in 2016 gestegen naar 107,4 miljoen euro. Dat is een groei van 13 procent. In 2015 bedroeg de winst 94,7 miljoen euro. De stijging vloeit volgens de bank vooral voort uit een verbetering van het renteresultaat. 

De verbetering daarvan is onder meer het gevolg van de gunstige financieringstarieven voor de bank. In 2016 zijn de bedrijfskosten toegenomen met ruim een miljoen euro toegenomen. Vooral de toezichtkosten gingen omhoog: in de afgelopen drie jaar vervijfvoudigde die kostenpost van 0,45 naar 2,2 miljoen euro.

Reservering en dividend
De nettowinst van 107,4 miljoen zal volledig worden toegevoegd aan de algemene reserves van de bank. Dat wil zeggen dat er geen dividenduitkering plaatsvindt aan de aandeelhouders van de bank. Dat zijn de Staat, de waterschappen en enkele provincies. Sinds 2011 reserveert de bank haar volledige jaarwinsten omwille van de Europese eis dat banken over voldoende eigen vermogen moeten beschikken.

Daarbij tekent de NWB aan dat de Europese Commissie bezig is voor banken als de NWB een andere berekeningswijze te gaan hanteren voor de omvang van het eigen vermogen in relatie tot het vreemd vermogen. Als daar meer duidelijkheid over is, zal de bank haar dividendbeleid herbezien. Ook al zijn de economische vooruitzichten gunstig, volgens de huidige prognose zal de nettowinst in 2017 iets onder het niveau van 2016 uitkomen. Mogelijk komt er wel meer ruimte voor investeringen door de publieke sector aldus NWB in een toelichting op de jaarcijfers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.