of 61869 LinkedIn

Noord-Holland verwacht deel Landsbanki-geld terug

1 reactie
De provincie Noord-Holland rekent er op ongeveer 31 miljoen euro van de in totaal 78 miljoen die bij de IJslandse bank Landsbanki uitstaan, terug te krijgen. De reden is dat depositohouders een voorkeurspositie hebben volgens de IJslandse wet.

Gerede kans
In het financiële jaarverslag over 2008 maakt de provincie een raming wat er kan gebeuren met het geld dat bij Landsbanki uitstaat. Uitgaande van de waarde van de activa kan Landsbanki de schuld aan preferente schuldeisers voor circa tachtig procent vergoeden. De provincie heeft daarom twintig procent van het totale bedrag, 15,6 miljoen euro, afgewaardeerd.

Koffiedik
Dat geldt verwachten we dus niet meer terug, zegt woordvoerder Frans Nederstigt. ‘Het is een beetje koffiedik kijken, maar er is een gerede kans dat de overige 62 miljoen euro terugkomt. De helft daarvan is mogelijk weg: het risico daarop schatten we in als redelijk hoog. De andere helft heeft een gemiddeld risicoprofiel. Dat komt dus mogelijk terug.’ De onzekerheid zit met name in de mogelijke stijging of daling van de activa, waaronder beleggingen, van Landsbanki.

 

Behoorlijke jongens
Noord-Holland is als een van de vele depositohouders weliswaar een preferente schuldeiser, maar de andere schuldeisers zullen er volgens Nederstigt ‘alles aan doen deze voorkeurspositie opgeheven te krijgen. Er zitten namelijk behoorlijke jongens bij, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen.’ De mogelijke ‘terugbetaling’ van 31 tot 62 miljoen euro is volgens Nederstigt ‘psychologisch een behoorlijke meevaller. Het beeld was namelijk ontstaan dat Noord-Holland 78 miljoen euro definitief kwijt was.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Wilkens (schrijvend) op
Enu maar weer snel een bank zoeken die 0,5 % rente meer geeft dan een doornsee bank!