Advertentie
financiën / Nieuws

Noord-Holland stopt betaling raadsvergoeding aan SP

De provincie Noord-Holland gaat per direct de vergoedingen voor Statenleden van de SP op de bankrekening van de leden zelf storten en niet meer op rekening van de partij. Daarmee volgen ze het advies dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken samen met de VNG en het IPO deze week gaf in een brief aan alle gemeenten.

29 september 2017

De provincie Noord-Holland gaat per direct de vergoedingen voor Statenleden van de SP op de bankrekening van de leden zelf storten en niet meer op rekening van de partij. Daarmee volgen ze het advies dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken samen met de VNG en het IPO deze week gaf in een brief aan alle gemeenten. 

Bankgegevens
De commissaris van de Koning Johan Remkes heeft dat per brief aan de Statenleden van de SP laten weten en hen verzocht hun bankgegevens aan de griffie op te geven. De Statenleden kunnen dan voortaan zelf bepalen of zij al dan niet een deel van hun vergoeding aan de SP willen overmaken. 


Cessie
De SP verplicht haar raads- en Statenleden een zogenaamde overeenkomst van cessie aan te gaan. Die houdt in dat de volksvertegenwoordigershun vergoeding afstaan aan de partijkas. De partij betaalt hen vervolgens gemiddeld een kwart van de raadsvergoeding terug. Het overige geld gebruikt de partij voor cursussen en trainingen voor de raads- en Statenleden en voor campagnes.

Onafhankelijkheid
De gemeente Noordoostpolder wilde daar echter niet aan meewerken. De fractievoorzitter van de SP daagde de gemeente echter voor de rechter. Die oordeelde dat de gemeente niet tot betaling aan de partij gedwongen kon worden, omdat dit de onafhankelijkheid van een raadslid in gevaar zou kunnen brengen.

Aanval

De SP verwijt Plasterk 'een bewuste partijpolitieke aanval op de SP-Solidariteitsregeling'. Het steekt de partij onder meer dat de minister de brief meteen deelde met de pers. De partij is vastbesloten vast te houden aan de regeling, laat penningmeester Thijs Coppus weten. 'Plasterk kan de boom in.' Provincies en gemeenten die de aanbeveling van de minister volgen, moeten volgens Coppus rekening houden met een rechtszaak.

Rompslomp
Maar hij moet nog maar zien of het van veel zaken komt, omdat de rechterlijke uitspraak waarmee Plasterk schermt volgens de SP-penningmeester veel genuanceerder is dan die doet voorkomen. Bovendien ging het vonnis niet over de afdracht zelf, maar over de vraag of de manier waarop die gestalte krijgt correct is, aldus Coppus. 'In het slechtste geval betekent dit alles wat extra bureaucratische rompslomp voor onze volksvertegenwoordigers. Verder verandert er niets.'

Bizar
Partijleider Emile Roemer hekelt de 'bizarre prioriteiten' die Plasterk zou stellen. De minister 'was zo druk met politieke pesterij dat ie aanpak topsalarissen publieke sector niet naar Kamer kon sturen', klaagt Roemer op Twitter. (Red./ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Volkomen juist van de provincie NH.. Overheden behoren in juridisch opzicht de juiste wegen te bewandelen. M.a.w. SP-politici behoren hun bijdragen zelf aan de partij over te maken als dat door die partij wordt gevraagd. Dat heeft niets met pesterij of bizarre prioriteiten te maken. Zo werkt het nou eenmaal in onze maatschappij en dat weet Roemer donders goed.
Hania
Roemer heeft groot gelijk. Minister Platserk heeft 5 jaar niets gepresteerd. Maar wel op de valreep de SP-overdrachten de nek omgedraaid. Pure pesterij van deze non-valeur.
Paul / projectleider
Waarom moet ik als burger dubbel betalen voor de SP? Stelletje graaiers!



Je hebt dus een provincie of gemeente nodig om de zogenaamde solidariteit van je actieve bestuurders te waarborgen...
Advertentie