of 64621 LinkedIn

Nóg minder overheid

Henk Bouwmans Reageer
De reeds ingezette vernieuwing van de rijksdienst (20 procent minder rijksambtenaren) gaat niet ver genoeg, bleek op Prinsjesdag. Blijven de provincies bestaan? Nóg minder overheid

Nog te veel bestuurders en ambtenaren houden zich met hetzelfde onderwerp bezig. De overheid moet kleiner en slanker. De financiële crisis dwingt tot ingrijpende maatregelen. De kaasschaaf voldoet niet meer. Wouter Bos (PvdA), vice-premier en minister van Financiën, liet er dinsdag geen misverstand over bestaan. De komende tijd moet het gaan over ‘de vraag of we in dit land soms wel acht bestuurslagen en zestien departementen nodig hebben’.

 

Voortgang

 

De PvdA-leider kondigt hiermee aan dat de ingezette vernieuwing van de rijksdienst om minder verkokerd te werken, niet ver genoeg gaat. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) wordt met deze vernieuwing die tot 20 procent minder ambtenaren moet leiden, goede voortgang geboekt. In haar deze week naar de Kamer gestuurde rapportage staat dat uiterlijk in 2010 alle ambtenaren een Rijkspas moeten hebben die toegang geeft tot elk ministerie.

 

Nog dit jaar worden de intranetten van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Sociale Zaken aan elkaar gekoppeld. Verkeer en Waterstaat gaat komend najaar als eerste over op nieuwe werkplekken waardoor ambtenaren tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Ook is het uitgangspunt losgelaten dat elk departement een eigen gebouw heeft. De uitspraken van Bos zijn een nieuwe aanval op het bestaansrecht van provincies. Afgelopen zomer gaf partijgenoot Ter Horst de aanzet: wat haar betreft zijn drie overheidslagen van belang: Europa, Rijk en gemeente.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners