of 61043 LinkedIn

Nog een AAA-rating voor BNG Bank

Kredietbeoordelaar Fitch verhoogt de rating van BNG Bank van ‘AA+’ naar ‘AAA’. Het maakt de bank aantrekkelijker voor buitenlands kapitaal, wat kan leiden tot gunstigere tarieven voor Nederlandse decentrale overheden.

Kredietbeoordelaar Fitch verhoogt de rating van BNG Bank van ‘AA+’ naar ‘AAA’. Het maakt de bank aantrekkelijker voor buitenlands kapitaal, wat kan leiden tot gunstigere tarieven voor Nederlandse decentrale overheden.

Voordeel doorgeven

‘Een hogere rating betekent over het algemeen dat je tegen aantrekkelijkere voorwaarden financiering kan ophalen’, vertelt de woordvoerder van BNG Bank. De bank haalt op de internationale kapitaalmarkt geld op voor overheden in Nederland. Hoe hoger de kans dat kredietverleners hun geld terugkrijgen, hoe aantrekkelijker de tarieven. Dat voordeel kan BNG Bank doorgeven aan zijn klanten.

 

Europees oordeel

Doorslaggevend voor de hogere beoordeling was het oordeel van het Single Resolution Board (SRB), het onafhankelijke Europese orgaan dat de faillissementsregelingen van banken beoordeelt. Het SRB oordeelde dat, mochten zich er onoverkomelijke problemen voordoen, de bank gewoon onder nationale faillissementswetgeving zou vallen. Dat is gunstiger voor crediteuren, aldus Fitch.

 

Niet tot actie overgaan

De impliciete steun van de Nederlandse staat is voor de kredietbeoordelaar ook een belangrijk argument. De staat bezit 50 procent van de aandelen in BNG Bank. Fitch schrijft: ‘Wij geloven dat bij financiële noodgevallen de SRB niet tot actie zou hoeven overgaan als duidelijk is dat de Nederlandse staat, als aandeelhouder, bereid zou zijn om kapitaal te injecteren in de bank.’

 

Hoogst mogelijke rating

Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s zijn de drie toonaangevende kredietbeoordelaars. Van die andere twee had de bank al de hoogst mogelijke rating en daarom behoort BNG BANK ‘tot de meest kredietwaardige banken ter wereld’, zo schrijft de bank zelf. De beoordeling van Fitch ging in 2015 van ‘AAA’ naar ‘AA+’ toen nieuwe wetgeving het volgens de kredietbeoordelaar iets onzekerder maakte dat crediteuren bij financiële noodgevallen hun geld zouden terugzien. Nu oordeelt Fitch dus dat er bij BNG Bank niets bijzondersaan de hand is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yeh. (Sleep ze eens voor de rechter!) op
Oplichters, willen nog een slag slaan voordat de burgers in de gaten hebben dat de crisis al gestart is.

Let op de derivaten handel!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners