Advertentie
financiën / Nieuws

Nijmegen loopt vijf ton mis door parkeerpalen

Door problemen na de plaatsing gold in januari anderhalve week gratis parkeren in de stad. Ook zijn extra toezichthouders nodig en worden minder bonnen geschreven.

08 maart 2012

Falende parkeerautomaten hebben de gemeente Nijmegen sinds begin dit jaar al circa een half miljoen euro gekost. Door problemen na de plaatsing gold in januari anderhalve week gratis parkeren in de stad.

Parkeerwachters coulant
Ook worden er, ondanks dat er extra toezichthouders zijn ingezet, fors minder parkeerbonnen uitgeschreven. De parkeerwachters stellen zich coulant op vanwege de falende parkeerautomaten en de ergernis daarover, meldt gemeentewoordvoerder Jeroen Balemans. Alles bij elkaar opgeteld komen de gederfde inkomsten en extra kosten ‘in de buurt van’ 500.000 euro.

Touchscreen
Leverancier Taxameter plaatste op 1 januari 260 parkeerautomaten, werkend op zonne-energie en voorzien van een touchscreen met geavanceerde betaalopties. ‘Ze knalden er op grote schaal uit. De grootste storingen zijn toen direct verholpen, maar nog steeds blijkt het bij circa 10 procent van de apparaten soms ineens niet mogelijk om te betalen’, aldus Balemans.

Schade vergoeden
De leverancier is bezig de oorzaak van de problemen te achterhalen. Als dat straks achter de rug is en alle 260 apparaten naar behoren werken, gaat Nijmegen met Taxameter in gesprek over de financiële afwikkeling, zegt de woordvoerder. ‘Wat ons betreft moeten zij de schade vergoeden.’

Te ingewikkeld
De gemeente is er ‘niet blij mee’ dat de nieuwe parkeerautomaten zoveel problemen geven en wil achteraf evalueren wat anders of beter had gekund in de aanbesteding. Heeft Nijmegen met al haar wensen voor een te ingewikkeld apparaat gekozen? ‘Die vraag zullen we in de evaluatie moeten beantwoorden.’

Handleiding
Op de website van de gemeente staat een handleiding voor gebruik van de nieuwe automaten. In negen stappen kunnen automobilisten hun parkeerkaartje kopen. Ze moeten onder andere hun kenteken invoeren.

GSM-parkeren
Een alternatief voor de betaalautomaat is GSM-parkeren. Bezoekers geven dan met hun mobiele telefoon door wanneer ze parkeren en weer vertrekken. Vanwege het betaalongemak biedt de gemeente momenteel gratis aanmelding voor GSM-parkeren aan.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John Brouwers / zelfstandig juridisch adviseur
Doe eens een onderzoek naar de mogelijke omzetverhoging omdat er een drempel weg is gevallen, de parkeermeter.

Zou de middenstand niet eens geweldig geholpen kunnen zijn met meer omzet, zo stroom het geld weer rond, u krijgt dan ook niet de middenstand in uw bestand van de WWB/IOAZ e.d.
John / Adm. medewerker
Ik vermoed, dat het aantal dagjesmensen wel fors zal afnemen. Als de inwoners al een "cursus" moeten gaan volgen voor het gebruik van die automaten. Inderdaad een opsteker voor de middenstand. Het wordt eens tijd, dat het Betaald Parkeren in heel Nederland wordt afgeschaft. Beseffen de gemeentebesturen nog altijd niet, dat het bezoekers kost? Of willen ze het niet begrijpen? Waarom is het betaald parkeren ingevoerd? Om er voor te zorgen, dat er korter geparkeerd zou worden op die plekken waar dat nodig was, zodat meer mensen konden parkeren op bepaalde plekken. Vooral in of direct bij winkelstraten. Gebruik parkeerschijven en handhaaf. De huidige parkeertarieven zijn een ander woord voor gelegaliseerde diefstal.
Advertentie