Advertentie
financiën / Nieuws

Nieuwe steunmaatregelen richten zich op de toekomst

Waar de eerste pakketten waren gericht op onmiddellijke hulp aan organisaties en ondernemingen die dreigden om te vallen, ligt in het nieuwe jaar de nadruk op het aanpassen aan de nieuwe realiteit.

25 december 2020
breda-cafes.jpg

Na een periode van crisismaatregelen om de bestaande economische en sociale structuren zoveel mogelijk in stand te houden, is het tijd om de blik op de toekomst te richten. Dat vindt Boaz Adank, wethouder economie in Breda (VVD) en voorzitter van de nieuwe Taskforce economisch herstel van de VNG.

Nieuwe realiteit
In het nieuwe corona-steunpakket van de gemeente Breda verschuift de focus van ondersteunen naar investeren. Waar de eerste pakketten waren gericht op onmiddellijke hulp aan organisaties en ondernemingen die dreigden om te vallen, ligt in het nieuwe jaar de nadruk op het aanpassen aan de nieuwe realiteit. De effecten van corona zullen immers nog een 'flinke tijd' aanhouden, zegt wethouder Boaz Adank. 'We zitten inmiddels negen maanden in de crisis. Het wordt nu wel logisch om naar de toekomst te kijken.'

Selectiever
Zo zal bijvoorbeeld het horeca-aanbod in de stad zich moeten aanpassen. Adank: 'We zaten voor corona al ruim in het jasje qua horeca. En tot op de dag van vandaag zien we dat bedrijven nog niet omvallen omdat er heel generieke ondersteuning is.' In het nieuwe plan wordt de ondersteuning selectiever. Horecaondernemingen worden doorgelicht door een extern bureau en krijgen een advies over de levensvatbaarheid van het bedrijf. Sommige zullen ondersteuning blijven ontvangen, anderen krijgen hulp in het omschakelen naar een andere sector.

Zwemplassen
Ook de leefomgeving wordt aangepast aan een nieuwe werkelijkheid. Zo worden twee zandwinputten als openbare zwemplassen ingericht. Dat stond al voor corona op de agenda, zegt Adank, maar de covid-realiteit maakt de ontwikkeling van dat soort plekken, waar mensen op een veilige manier kunnen recreëren, nog urgenter.

Transformeren
Ook de nieuwe Taskforce economisch herstel, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), richt zich in brede zin op het herstellen en 'transformeren' van de regionale economie. Niet alleen de arbeidsmarkt, maar ook thema's als duurzame woonwijken en aantrekkelijke centra worden daarbij betrokken. Wethouder Adank wordt voorzitter van de taskforce, die in januari voor het eerst bij elkaar zal komen.

Naweeën
'Gemeenten hebben een heel belangrijke rol in de lokale economie, daarom hebben we die taskforce in het leven geroepen', zegt Adank. De komende tijd gaat de taskforce peilen waar de problemen en uitdagingen op lokaal gebied liggen, om vervolgens gemeenten en het rijk te adviseren over toekomstige maatregelen. Adank hoopt dat de taskforce zichzelf zo snel mogelijk weer kan opheffen, maar verwacht niet dat dat al snel het geval zal zijn. 'Ik ben bang dat we nog lang geconfronteerd gaan worden met de naweeën van corona, ook nadat we allemaal gevaccineerd zijn.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie