of 64740 LinkedIn

Nieuwe herverdeling raakt wederom grote steden hard

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het zijn met name de grote steden die erop achteruitgaan door de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) voorstelt. Binnen die groep gaat Utrecht er nauwelijks op achteruit. In het noorden zijn wel veranderingen in vergelijking met het vorige voorstel, dat voor veel opschudding zorgde.

Noord

Het nieuwe verdeelvoorstel van de minister komt een paar maanden na het vorige, controversiële voorstel. Dat werd met ongeloof ontvangen. In het hele land vielen klappen, maar met name de noordelijke provincies verzetten zich toen. Twintig wethouders schreven een opinieartikel uit protest tegen het ‘verder uitkleden van onze gemeenten’. In het nieuwe voorstel kleurt het Noorden iets minder rood, maar ziet het er voor Groningen nog steeds slecht uit.

 

Effecten verdeelvoorstel oud (links) en nieuw (rechts)

 

 

Grote vier

In het nieuwe verdeelvoorstel is de klap voor de grote vier iets zachter, maar niet veel: ze gaan er in plaats van 61 euro per inwoner 55 euro op achteruit. Van de grote vier gaat Amsterdam er 43 euro, Den Haag 130 euro en Rotterdam 39 euro op achteruit. Utrecht gaat er slechts één euro per inwoner op achteruit. Er is echter besloten, 'gezien al de ontwikkelingen in de gemeentelijke financiën', om zowel de positieve als negatieve herverdeeleffecten 'te maximeren op €60 per inwoner over een periode van vier jaar, oftewel €15 per inwoner per jaar'.

 

Stijging

Verder gaan alleen gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners erop achteruit (7 euro). Voor de overige gemeenten blijft het uitgekeerde geld gelijk of gaan de gemeenten erop vooruit, met de grootste stijging voor gemeenten met 100.000 tot 250.000 inwoners, die 41 euro per inwoner erbij krijgen.

 

 

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken

 

459 euro meer

De grootste stijger is Vlieland, waar men maar liefst 459 euro per inwoner meer krijgt. Andere gemeenten die meer dan 100 euro per inwoner stijgen zijn Rozendaal, Terschelling, Eindhoven, Vaals, Urk, Groningen, Schiermonnikoog, Hulst, Nijmegen, Staphorst en Venlo.

 

137 euro minder

De gemeente met het grootste nadeel is Gennep, waar ze 137 euro per inwoner minder krijgen. Andere gemeente die er meer dan 100 euro per inwoner op achteruit gaan, zijn het eerdergenoemde Den Haag, Ermelo, Baarn, het Noord-Hollandse Bergen, Noordwijk, Pijnacker-Nootdorp, Goirle en Zuidhoorn.

 

Gemeenten die er het meest op voor- en achteruit gaan

Gemeente

 

Gemeente

 

Vlieland

459

Gennep

-137

Rozendaal

278

Den Haag

-130

Terschelling

211

Baarn

-125

Eindhoven

162

Ermelo

-125

Urk

160

Bergen (Noord-Holland)

-120

Vaals

160

Noordwijk

-116

Groningen

131

Goirle

-105

Schiermonnikoog

117

Pijnacker-Nootdorp

-105

Hulst

114

Zuidhoorn

-100

Nijmegen

111

   

Staphorst

111

   

Venlo

109

 

 

 

Advies

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) gaat zich nu over het nieuwe voorstel buigen. Waarschijnlijk volgt in de loop van september de reactie van de ROB.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Simon Henk Luimstra (teamleider lokale overheid plattelandsgemeente) op
waarom neemt BB een G4 stelling mee in haar titel? Waarom niet zoiets als 'Budget gemeentefinanciën niet meer hoofdsponsor van de G4'?. of 'Groningen krijgt nog steeds te weinig'?
Vanuit welke positie wordt BB geschreven?