of 64120 LinkedIn

Nieuw plan voor Amsterdamse erfpacht

Drie Amsterdamse partijen hebben een alternatief bedacht voor het collegeplan voor het afkopen van eeuwigdurende erfpacht. Tegen dat plan bestaat veel weerstand, omdat het afkopen huizenbezitters flink op kosten zou jagen.
3 reacties

Drie Amsterdamse partijen hebben een alternatief bedacht voor het collegeplan voor het afkopen van eeuwigdurende erfpacht. Tegen dat plan bestaat veel weerstand, omdat het afkopen huizenbezitters flink op kosten zou jagen.

Minder geld
In het alternatieve voorstel van het CDA, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Ouderen, zijn huiseigenaren veel minder geld kwijt, laten ze donderdag weten. De afkoopsom komt volgens hun rekenformule gemiddeld niet hoger uit dan 10 procent van de WOZ-waarde, met een bandbreedte van 5 procent tot 15 procent in de duurdere buurten, aldus CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Canon
Amsterdam wil - als eigenaar van de grond onder de meeste woningen - dat huiseigenaren de erfpachtcanon voor eeuwig gaan afkopen. In het huidige stelsel wordt de canon (de jaarlijkse erfpachtbijdrage) eens in de vijftig jaar vastgesteld.

Erfpachtvluchteling
Volgens de bedenkers van het alternatief is het collegevoorstel onacceptabel en is hun plan beter omdat 'de erfpachter dan niet de Amsterdamse melkkoe wordt'. Ze vragen de gemeente hun plan te omarmen, om te voorkomen dat Amsterdam te maken krijgt met 'erfpachtvluchtelingen'. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tinussie op
Verkopen die grond, aan huizeneigenaren die dit willen!
Erfpacht is achterhaald.
Door tibi op
10 % van de woz waarde klinkt redelijk. ik neem wel aan dat de huidige erfpacht canon die vooruit betaald is daar dan vanaf getrokken wordt. iemand die net voor 50 jaar heeft afgekocht betaald neem ik aan minder dan iemand die al op jaar 49 zit.
Door Spijker (gepens.) op
Het lijkt redelijk om uit te gaan van de huidige WOZ-waarde van de grond te verminderen met de al voor 50 jaar of meer (!!!) betaalde erfpachtcanon. Het verschil wordt verdeeld tussen de erfpachter en de nieuwe eigenaar en is aanvullend verschuldigd door de nieuwe grondeigenaar.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners