of 59082 LinkedIn

Negen op de tien gemeenten in de schulden

Hengelo voert de ranglijst aan met een schuld van 8.571 euro per inwoner. Op de tweede plaats staat Spijkenisse met een omgerekende schuld van 6.329 euro per inwoner. Het Zuid-Hollandse Giessenlanden zit van alle gemeenten het best in de slappe was, op gepaste afstand gevolgd door het Gelderse Rozendaal.

Hengelo heeft omgerekend per inwoner de hoogste schuld van alle gemeenten in Nederland. Uit een vergelijking van gemeentelijke jaarcijfers door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat maar 48 gemeenten schuldenvrij zijn. 

Geld op de bank
Hengelo voert de ranglijst aan met een schuld van 8.571 euro per inwoner. Op de tweede plaats staat Spijkenisse met een omgerekende schuld van 6.329 euro per inwoner. Het Zuid-Hollandse Giessenlanden zit van alle gemeenten het best in de slappe was, op gepaste afstand gevolgd door het Gelderse Rozendaal. Beide gemeenten hebben per inwoner respectievelijk ruim 5.000 en 4.000 euro op de bank staan.


Top 5 Schulden-vrije gemeenten

Gemeente

Schuld  per inwoner (in euro’s)

Giessenlanden

-5.423

Rozendaal

- 3.728

Huizen

-1.777

Brielle

-1.673

Beek (L)

-1.413


Ontwikkeling van schuld
De netto schuldquote per inwoner is volgens de VNG goed bruikbaar om de ontwikkeling van de schuld in beeld te brengen. Die ontwikkeling is op een rij gezet van 2009 tot en met 2012. Is de nettoschuld per inwoner op de middellange termijn gedaald, dan heeft de financiële positie van een gemeente zich verbeterd. Daarin slaagden ondanks de crisis 147 gemeenten, met in de top drie Vlieland, Oirschot en Zeevang. De beweging kan echter ook omgekeerd zijn. Brielle, Maasdonk en Blaricum vormen de top drie van de liefst 261 gemeenten die er in tussen 2009 en 2012 op achteruit zijn gegaan.

Houdbare gemeenteschuld
Waar de schuld over meerdere jaren sterk oploopt, zijn de gemeentefinanciën aardig aan het ontsporen. Te hoge schulden verdrukken door de noodzaak van rente en aflossing uitgaven aan noodzakelijke publieke voorzieningen. In de handreiking Houdbare gemeenteschuld van de VNG staat hoe de kengetallen moeten worden geïnterpreteerd. Daarnaast heeft de koepelorganisatie een doe-het-zelf houdbaarheidstest gemeentefinanciën ontwikkeld.


Top 5 hoogste schuldenlast

Gemeente

Schuld per inwoner (in euro’s)

Hengelo

8.571

Spijkenisse

6.329

Groningen

5.684

Middelburg

5.680

Borne

5.627


Schuldquote
De cijfers van de VNG – gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek ultimo 2012 – geven een beeld van hoe arm of hoe rijk een gemeente is. Toch is de schuld per inwoner wat dat betreft niet de beste graadmeter voor het in beeld brengen van de financiële positie van een gemeente. Beter is het dan te kijken naar de zogeheten schuldquote: de netto schuld als aandeel van de inkomsten. Hoe hoger de schuldquote, hoe armer de gemeente.

Gevarenzone
De hoogte van de inkomsten bepaalt namelijk in belangrijke mate hoeveel schulden een gemeente kan dragen. Hoe hoger het inkomen, des te meer schuld een gemeente kan aangaan. Als algemene stelregel geldt dat het licht voor een gemeente op rood springt als de netto schuldquote boven de 130 procent uitkomt. Dan is er sprake van een zeer hoge schuld. Zo’n 25 gemeenten bevonden zich eind 2012 in de gevarenzone, met Hendrik-Ido-Ambacht, Lansingersland en Leek in de voorste gelederen. Normaal bevindt de netto schuldquote van een gemeente zich ergens tussen de 0 en 100 procent. Ook hier zijn het Giessenlanden en Rozendaal die, samen met Onderbanken, met kop en schouders boven de rest uit steken.


Top 5 daling van schulden

Gemeente

Schuldafname per inwoner 2009-2012

Vlieland

5.940

Oirschot

2.543

Zeevang

1.944

Doesburg

1.807

Meerssen

1.619


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Splinter (Spec. Finan. Admin.) op
Jammer dat er geen link staat naar het document: " handreiking Houdbare gemeenteschuld"
Door Schouten (Teamleider) op
Wie hebben er baat bij de hoge renteschulden? Indien de ontvangers van de rente deze weer investeren in de economie, dan is de cirkel weer rond.
Door Arjan (Directeur gemeente) op
Als de schuldquote eigenlijk het belangrijkste is, waarom gaat dit artikel dan niet vooral daarover? En verder slaat Wiersma natuurlijk de spijker op de kop.
Door Alphons Mantel (docent economie) op
De schuld wordt veroorzaakt door volledig vermijdbare uitgaven voor bijv. parkeergarages, inhuur van dure externe krachten, noord-zuid metro lijn in A'dam ad 50 miljard EURO, extreem dure ontwikkeling van het Utrechtse Stationsgebied., extreem dure verbouwing van Rijksmuseum, slechte beveiliging van R'damse Kunsthal en zo kan ik lang doorgaan. Steeds weer blijkt dat gemeentelijke beslissers en wethouders zich niets interesseren voor vermijdbare kosten voor de belastingbetaler.De vermijdbare kosten van overbodige immigratie van laag opgeleide moslims uit Turkije en Marokko zijn 7 miljard EURO per jaar.
Door H(Appie) Kootstra (oud wethouder GL) op
Geen wonder,de gemeenten krijgen steeds meer taken van de rijksoverheid en minder geld.
Het rijk wil ten koste van alles de begrotingstekort op 3% om Europa tevreden te stellen,daarom wentelt zij het af op de gemeenten .De thuiszorg wordt nu al de nek omgedraaid en de mensen zitten met de problemen,bedankt VVD,P.vdA,D66,Chr.Unie en SGP.
Door maria weeber (voortzitter voortgangsgroep sociale domeinen) op
graag een lijst van alle gemeenten, niet een top 5
Door H. Wiersma (gepens.) op
Negen van de tien gemeenten hebben schulden. Nou en?
Het is alleszins logisch dat gemeenten schulden (kunnen) hebben. Dat zit ingebakken in het financiële systeem voor gemeenten, waarbij zij leningen kunnen afsluiten voor kapitaalsinvesteringen. Het gaat er alleen om dat er voldoende balans is tussen inkomsten en schulden.
Door Mario op
Verdorie, staat Spijkenisse weer niet op 1, we zijn zo vaak de 2 of 3 na slechtste, maar eigenlijk nooit de allerslechtste :(
Door Bratori (ambtenaar) op
Inwoners van Giessenlanden, let op uw zaak.
Opmaken dat geld voor eigen voorzieningen voordat het geld in de bodemloze herindelingsput beland.
Door Pierre op
De werkelijke positie zal de komende weken , na presenatie van jaarcijfers 2013 nog slechter worden in verband met nog meer afboekingen op grond. Dit wetende hoop ik dat de VNG de onderhandelingen met VWS over de WMO en jeugdzorgbudgetten stevig zal inzetten en zich niet met kletsverhalen over monitoren en meten het bos in laat sturen.
Bovendien heeft de rechter recnt in de bureau jeugdzorg-provincie kwestie duidelijk de verantwoordelijkheid van het rijk voor voldoende geld voor transities bij het rijk gelegd. Met de financiele positie van gemeenten mag Plasterk zich wel wat actiever met de transities gaan bemoeien.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners