of 62812 LinkedIn

‘Nederlandse overheid subsidieert megastallen in buitenland’

Nederlandse bedrijven zijn bij veel mega vee-projecten in andere werelddelen betrokken. De overheid stimuleert met subsidies deze export en helpt de industrie.
3 reacties

De Nederlandse overheid subsidieert al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland. Dat meldt Stichting Wakker Dier maandag. De subsidie komt voor een deel uit potjes voor ontwikkelingssamenwerking, blijkt uit het rapport 'De megastal als exportproduct' van de organisatie.

Wakker Dier geeft als voorbeeld een bijdrage van 750.000 euro aan uitbreidingsplannen van Omsky Bacon van 250.000 naar 500.000 varkens. Dit bedrijf is een dochter van het imperium van de Russische zakenman Roman Abramovich.

 

De grootste varkensboer van Nederland, Van Genugten kreeg 700.000 euro uit de pot ontwikkelingssamenwerking voor de bouw van een stal in Bosnië. In deze stal komen biggen uit Nederland, terwijl de overheid juist dergelijke lange afstandstransporten wil tegengaan wegens het dierenleed en het gevaar van ziekte.

 

Volgens de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Buitenlandse Zaken is de subsidie aan Van Genugten de enige van ontwikkelingssamenwerking. Een woordvoerder legt uit waarom dat gebeurt: ,,Bij Van Genugten gaat het om het opzetten van een stal voor mestvarkens als vervanging van import van varkens uit de EU naar Bosnië. Dit verstoort niet de markt voor de kleine boeren, blijkt uit onderzoek.''

 

Een ander voorbeeld is het industrialiseringsproject van een pluimveegigant in Roemenië, aldus het rapport. Het bedrijf heeft een jaaromzet van tientallen miljoenen, maar kreeg 4 ton subsidie wegens een levering uit Nederland van 'plofkippen', veevoer en stalinrichtingen. Daarmee voerde het de productie zodanig op dat er meer kippen per vierkante meter worden gehouden dan in Nederland is toegestaan.

 

De agro-industrie gaat 'de boer op' in landen waar industriële veeproductie in opkomst is. De bedrijfstak heeft tientallen jaren aan ervaring met grootschalige vee-industrie. Nederlandse bedrijven zijn bij veel mega vee-projecten in andere werelddelen betrokken. De overheid stimuleert de export en helpt de industrie. Volgens Wakker Dier steekt Nederland er jaarlijks tientallen miljoenen euro's in.

 

De Nederlandse burgers betalen mee aan de bouw van megastallen in het buitenland, terwijl de dieren daar vaak een slechtere behandeling krijgen, aldus Wakker Dier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
Gesubsidieerd dierenleed, te krankzinnig voor woorden.
Door R. Bruynesteyn op
Ongewenste gevolgen zijn onvermijdelijk bij subsidieregelingen en een sterk argument tegen subsidieregelingen.

Overigens is wel het wrang dat bedrijven die het niet nodig hebben de weg naar subsidies blijkbaar goed weten te vinden...
Door A.Raam op
Schitterend dat het zo allemaal loopt. En wat zou er allemaal met het geld gebeuren dat wordt ingezameld voor het goede doel? Breek mijn mond niet open.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners