Advertentie
financiën / Nieuws

Nederland nu echt de laatste met herstelplan

Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.

18 oktober 2021
europa-geld.jpg

Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.

Bulgarije leverde afgelopen vrijdag het herstelplan in in Brussel. Daarmee is Nederland definitief hekkensluiter geworden. En dit terwijl de politieke crisis in Bulgarije dieper lijkt dan in ons land: het land gaat op 14 november voor de derde keer naar de stembus. Na twee eerdere verkiezingen liep de formatie er spaak.

 

Verduurzaming

Bulgarije heeft de giften en leningen die vastzitten aan het herstelplan, hard nodig. Voor Nederland gaat het alleen om giften, de leningen wil ons land waarschijnlijk niet omdat het zelf goedkoper kan lenen, indien nodig.

Maar de lokale en regionale overheden in ons land zitten wel met smart op het geld te wachten, zegt wethouder Rob Jonkman (Europa, ChristenUnie) van Opsterland. De bijna 6 miljard de voor Nederland op de plank ligt, is volgens hem substantieel geld die gemeenten en provincies hard nodig hebben bij de verduurzamingsslag de komende jaren.

‘Ik zou zeggen, laten we vandaag beginnen. De regering zegt wel dat ze demissionair zijn, maar er zijn door de demissionaire regering meer maatregelen genomen, voor de lange termijn. Bovendien, welke regering er ook zit, ambtelijk zou het werk gewoon kunnen doorgaan.’

 

Verkeerde benadering

Nederland kiest volgens Jonkman ook de verkeerde benadering in het herstelplan als het gaat om het consulteren van sociale partners en decentrale overheden. Dat is een verplichting die de lidstaten in Brussel hebben afgesproken. Alleen, dat loopt niet zo soepel in de Europese Unie en ook in Nederland lijkt het de verkeerde kant op te gaan, vreest hij. Jonkman werkt momenteel aan een opinie daarover voor het adviesorgaan van lokale en regionale overheden in Brussel, het Comité van de Regio´s waarvan hij lid is.

  

Bottom-up

Enige tijd geleden liet het kabinet via een Kamerbrief weten dat er een herstelplan wordt gemaakt waarna de stakeholders als gemeenten, provincies en sociale partners worden geconsulteerd. Jonkman: ‘Het lijkt erop dat ze een plan laten zien, waarop wij mogen zeggen: dank u wel. Ik vraag mij af waarom ze niet voorstellen dat provincies en gemeenten met een plan komen en het zo bottom-up laten groeien, in plaats van top-down zoals in heel Europa gebeurt. Dan kan de regering bekijken of het uitvoerbaar is en het in Brussel bespreken en laten goedkeuren.’

 

 

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Misschien inzetbaar om alle AWB-affaires (toeslagen, AOW-compensatieregeling, pensioenindexatie) eens voor goed en altijd uit de wereld te helpen?
Ab / beleidsmedewerker
Ik zet mijn geld in op Bulgarije. Nauwelijks staatsschuld. Nederland zit in in het verval en is vergeten dat opkomen voor het eigen belang, de eigen bevolking, een voorwaarde is om te overleven. Helaas kiest de bevolking mensen als Kaag, die met name opkomen voor belangen die buiten Nederland en de Nederlanders liggen. En dat is heel, heel gevaarlijk….
H. Wiersma / gepens.
@Bart (Beleidsadviseur). Ik ben geen lid van D'66, maar deze conclusie aan het adres van Sigrid Kaag gaat veel te ver en hoort meer bij de PVV en het FvD. Kennelijk de verkeerde bril op? In ieder geval niet de neutrale.
Advertentie