of 64120 LinkedIn

Minder kwijtschelding door stijgende woningwaarden

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De stijgende woningwaarden zorgen ervoor dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentebelastingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat kan een probleem vormen voor sommige mensen. In Woerden zijn hier raadsvragen over gesteld.

Heel kleine groep

Als de waarde van een huis hoger is dan de hypotheek, komt men niet in aanmerking voor kwijtschelding. Dat geldt voor de meeste mensen. ‘Er is een heel kleine groep waar de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis en die groep wordt met de stijgende woningwaarde steeds kleiner’, laat een VNG-woordvoerder weten. De VNG heeft hier geen cijfers van.

 

Geen ruimte

Niet in aanmerking komen voor kwijtschelding kan een probleem zijn voor mensen met een laag inkomen en een huis dat veel waard is, omdat die waarde niet in besteedbaar inkomen kan worden omgezet. Bijvoorbeeld ouderen die al decennia in hetzelfde huis wonen en alleen AOW hebben. ‘Deze groep kan inderdaad geen kwijtschelding krijgen - de wettelijke regels geven hiervoor geen ruimte.’

 

Woerden

De partij Woerden voor Democratie wil weten of de burgemeester en wethouders bereid zijn om mensen die op deze manier worden getroffen financieel tegemoet te komen, zo schrijft RPL Woerden. De partij wil ook weten hoeveel inwoners die een huis bezitten de afgelopen jaren kwijtschelding hebben aangevraagd.

 

Individuele basis

‘In bijzondere gevallen geven gemeenten op individuele basis als oplossing van ‘uitstel van betaling’’, legt de VNG-woordvoerder uit. ‘De belastingen worden niet op dat moment geïnd, maar op het moment van verkoop van het huis of overlijden, eventueel met rente.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De woonlasten voor veel burgers zijn de laatste 10 jaar aanzienlijk meer dan verdubbeld. De uitkeringen, AOW en de meeste aanvullende pensioenen blijven daarbij ver achter. Zie hier de gevolgen. Met dank aan Rutte (VVD) c.s.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners