of 59082 LinkedIn

Miljoeneninjectie voor Rotterdamse economie

Reageer
Rotterdam investeert nog dit jaar versneld 123 miljoen euro om de stad door de economische crisis te loodsen. De Maasstad houdt er sterk rekening mee dat de eigen economie harder wordt geraakt dan de Nederlandse.

Wereldhandel
Dat staat in het plan 'Rotterdam biedt perspectief', dat het college donderdag presenteerde. De Rotterdamse economie is door de haven voor een groot deel afhankelijk van de wereldhandel. Met de extra investeringen wil het college onder meer werklozen weer snel aan een baan helpen. Mensen die niet snel ander werk vinden, wil het gemeentebestuur om- of bijscholen. Bovendien maakt Rotterdam drie miljoen euro vrij om startende en innovatieve bedrijven in de energie- en klimaatsector op weg te helpen.

 

Armoedegrens
Daarnaast investeert de stad negentien miljoen euro in energiebesparende maatregelen bij scholen, zwembaden en gemeentelijke gebouwen. Ook is geld vrijgemaakt voor het versneld opknappen van wegen. De Kredietbank krijgt vier miljoen extra om meer mensen die op de armoedegrens leven te kunnen helpen.

 

Gemiste kans
Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde het plan een belangrijke stap, nog voordat het Kabinet haar crisisaanpak heeft gepresenteerd. 'We kijken met belangstelling naar Den Haag. We moeten niet de afwachtende partij zijn, maar kijken wat we zelf kunnen doen.' Oppositiepartij D66 noemde het juist een gemiste kans dat niet eerst naar Den Haag is gekeken, omdat de plannen dan beter hadden kunnen worden afgestemd.

 

Virus
Aboutaleb wilde er niets van weten dat de maatregelen een druppel op de gloeiende plaat zijn. 'We kunnen niet achterover leunen en tegen de Rotterdammers zeggen: dat virus waait wel over.' Het is niet de eerste keer dat het gemeentebestuur de portemonnee trekt om de crisis te bezweren. Eerder stelde het college al 200 miljoen euro beschikbaar voor het terugkopen van grond voor bouwprojecten.

 

Lees alles over de kredietcrisis in het dossier Overheden in financiële crisis.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners