Advertentie
financiën / Nieuws

Miljoenenclaim dreigt voor het kabinet

De gedupeerde overheden die spaargeld verspeelden door het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki, willen dat het Rijk hun financiële verlies compenseert als ze hun gelijk halen bij de Raad van State.

20 februari 2009

Claim
Mocht het kabinet daartoe niet bereid zijn, dan willen ze dat eventueel met een miljoenenclaim via de rechter afdwingen. Dat kondigde een woordvoerder van de provincie Noord-Holland donderdag aan namens de gedupeerde gemeenten, provincies en waterschappen.

 

Bemoeienis fataal
Volgens hen is de bemoeienis van het Rijk fataal geweest voor het terughalen van het verloren geld. Ze vinden het optreden van het kabinet onrechtmatig en zeggen dat hun grondrecht is geschonden. De Raad van State behandelt hun beroep volgende week donderdag.

 

Koninklijk besluit
Toen de problemen in IJsland vorig jaar november bekend werden, lieten de lagere overheden met succes beslag leggen op de bezittingen van Landsbanki. In totaal ging het om een bedrag van 200 miljoen euro. Het kabinet blokkeerde deze stap echter via een Koninklijk Besluit. Volgens minister Bos van Financiën zou de eenzijdige actie de belangen van particuliere spaarders schaden.

 

Kansen
In een brief aan de getroffen overheden trok staatssecretaris Bijleveld het bezwaar later in. Maar intussen was al surseance van betaling uitgesproken over Landsbanki en de beslaglegging achterhaald. De gedupeerde overheden menen dat zonder ingrijpen van het kabinet er wel degelijk kansen lagen om het geld terug te halen.

Behalve de provincie Noord-Holland zagen ook de gemeenten Asten, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert, de Drechtsteden, en het Waterschap Roer en Overmaas niets van hun geld terug.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B.Verhoeven / Directiesecretaris
Ik denk dat de lagere overheden hier een "punt" hebben. Indien het Rijk niet meewerkt dan is de claim m.i. gerechtvaardigd.
vereijken
a-sociaal! is gebaseerd op pure hebberigheid, als ze veel winst hadden gemaakt hadden ze die ook niet verdeeld of een gedeelte aan het rijk afgestaan! Als overheidsinstantie zou men niet met het geld van de gemeenschap mogen gokken.
B. Mets
Ik vrees met grote vreze. Uit eigen ervaring voorspel ik dat de RvS de uitspraak in het voordeel van het rijk doet. Wie van de gedupeerde overheden heeft de moed de betrokken staatsraden en ministers onder ede te laten horen? Alleen de civiele rechter kan u helpen. Als u zich niet laat terug fluiten door de landelijke politiek.
Advertentie