of 64621 LinkedIn

Midden-Groningen vangt tekorten jeugdzorg op met ozb

De gemeente Midden-Groningen gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen om het tekort in de jeugdzorg op te vangen. Zo is de begroting voorlopig sluitend, maar zijn er grote zorgen over deze tekorten, zegt wethouder Drenth (financiën, CDA).

De gemeente Midden-Groningen gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen om het tekort in de jeugdzorg op te vangen. Zo is de begroting voorlopig sluitend, maar zijn er grote zorgen over deze tekorten, zegt wethouder Drenth (financiën, CDA).

Behoorlijk saneren

‘Onze begroting is 200 miljoen euro, dus zo’n bezuiniging is heel fors. We moeten behoorlijk saneren’, zegt Drenth. De gemeente bezuinigt in 2019 ruim 3 miljoen euro en in de daaropvolgende jaren ruim 5 miljoen. ‘Als het tekort in de jeugdzorg zo zou blijven dan zouden we deze collegeperiode nog door alle reserves heen zijn.'

 

Risico's

De bezuinigingen dienen ook om de reserves aan te vullen, maar zelfs met deze maatregelen zijn die niet groot genoeg om de risico’s op te vangen. ‘We willen dat ook niet allemaal uit onze reserves halen.’ Daarom verhoogt de gemeente de ozb. De gemiddelde huiseigenaar zal hierdoor maandelijks zo'n 3 euro meer betalen, blijkt uit een ruwe rekensom. Hiermee kan Midden-Groningen 2,3 miljoen euro per jaar aan de reserves toevoegen.

 

Jeugdzorg

Binnen de portefeuille jeugdzorg zal nog steeds bezuinigd moeten worden. ‘Een tekort van 6 miljoen euro op één beleidsonderdeel is heel fors’, zegt Drenth. De aanname is nu bovendien dat het tekort niet uitdijt, zoals in de afgelopen jaren wel gebeurde. En er zal hulp moeten komen van het rijk. ‘Die complete 6 miljoen krijgen we niet wegbezuinigd.’

 

Maatregelen

Midden-Groningen heeft wel maatregelen genomen. Eind oktober kondigde de gemeente aan dat ze de jeugdzorg voor 300 probleemgezinnen gingen doorlichten op effectiviteit. ‘Dat is in gang gezet’, zegt Drenth. ‘We nemen wel maatregelen, maar we zien nog geen resultaten’.

 

Raadscommissie bespreekt

11 april bespreekt de gemeenteraad de ombuigingsvoorstellen. Hierin zijn nog geen bezuinigingen opgenomen voor jeugdzorg of de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Drenth: ‘Dat moet ook nog.’

 

Onderzoek

Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) kondigde in oktober een verdiepend onderzoek aan naar de tekorten in de jeugdhulp in een dertigtal gemeenten. Het streven was om dit jaar met de resultaten te komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (n.v.t.) op
Het beleid in het Sociale Domein van gemeenten dient zich veel meer te richten op preventie, doelmatigheid, efficiency, zelfwerkzaamheid, verzelfstandiging, zelfvoorziening etc. anders gaat het door gebrek aan voldoende financiële middelen op termijn aan 'zogenaamd succes' ten gronde.