of 65101 LinkedIn

‘Mes in kunst en cultuur is miljardenrisico’

Bezuinigen op cultuur levert de overheid weliswaar geld op, maar uit CPB-cijfers blijkt dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Het planbureau becijfert de waarde van het totale podiumaanbod in Nederland op 30 tot 50 miljard euro.
3 reacties
Bezuinigen op cultuur levert de overheid weliswaar geld op, maar uit CPB-cijfers blijkt dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Het planbureau becijfert de waarde van het totale podiumaanbod in Nederland op 30 tot 50 miljard euro.
Grondprijzen
Samen met Atlas voor Gemeenten zet het Centraal Planbureau in de vanmiddag gepresenteerde studie Stad en land uiteen wat de enorme grondprijsverschillen tussen gemeenten verklaart. Voor een aanzienlijk deel blijken die waardeverschillen te verklaren uit het cultureel voorzieningenaanbod.

Schade economie
Zo komt de bijdrage van concerten en theatervoorstellingen op de grondprijs in hartje Amsterdam neer op 525 euro per vierkante meter grond – zo’n 15 procent van de totale grondprijs. Een verschraling van het culturele aanbod drukt de grondprijs en schaadt de lokale economie. Hoe hoger de grondprijs immers, des te beter het economisch gezien met de regio gaat.

Grote verschillen
Voor het eerst staat zwart op wit hoe groot de verschillen tussen gemeenten zijn – en waardoor dat komt. In het centrum van de hoofdstad moet tot 3600 euro per vierkante meter grond worden betaald, op het platteland in Oost-Groningen doorgaans nog geen 20 euro. De prijzen liggen duidelijk het hoogst in de Randstad. In de agglomeratie Amsterdam is de gemiddelde grondprijs ruim 700 euro, in Utrecht een kleine 400 euro. In steden als Arnhem, Tilburg en Leeuwarden schommelen de prijzen rond 200 euro.

Harde conclusie
Op basis van de ontwikkeling van de grondprijzen trekt CPB-baas Coen Teulings deze week in Binnenlands Bestuur de harde conclusie dat de economische groei zich vooral voltrekt rond Amsterdam en in de Brabantse stedendriehoek Breda-’s Hertogenbosch-Eindhoven. Volgens Teulings zullen de grondprijsverschillen tussen die twee regio’s en de rest van Nederland alleen maar verder toenemen. In die agglomeraties komt de kenniseconomie tot bloei en is het rendement op investeringen – althans de kans erop – het grootst. Hij verwacht dat er van de acht sleutelgebieden die door het Innovatieplatform zijn aangewezen nog maar twee overblijven. ‘De rest valt af.’

Bekjik hier het onderzoek van het CPB
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bas Veldhuizen (Secretaris bureau subdsidies bkkc) op
Het lijkt me een buitengewoon lastige rekensom met tal van op aannames gebaseerde variabelen. Niettemin is het een feit dat de Provincie Noord-Brabant en met name ook de vijf grote Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond (de B5) er voor kiezen de komende jaren te blijven investeren in kunst en cultuur. In het kader van Brabant2018, grootschalige herontwikkelingsprojecten en door -waar mogelijk- incidentele en structurele subsidies juist bij economische tegenwind overeind te houden. Brabant zal zich daarmee weten te onderscheiden. Die investering betaalt zich terug. Een prettig leefklimaat, goede vestigingsfactoren en ruimte voor innovatie zorgen er voor dat cynici straks het nakijken hebben. Wacht maar af, wij werken verder.
Door Broadcaster (ambtenaar) op
Ik denk dat Freek de Jonge deze Jezuitensmoes zelf heeft bedacht.
Door VanPuffelen op
"Hoe hoger de grondprijs immers, des te beter het economisch gezien met de regio gaat". Hilarisch weer. Nee, hoe groter de zeepbel is en hoe beroerder het met de economie gaat. Sowieso, wie verzint het dat subsidies, BELASTINGGELD dat aan onzinbaantjes besteed wordt, goed zou zijn voor de economie? Belastinggeld onzinnig besteden KOST geld en is dus nooit goed voor de economie.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners