of 63082 LinkedIn

Meeste coronasteun Gelderland landt in Nijmegen

Dat blijkt uit de Coronarekening van de Rekenkamer Oost-Nederland. Die bevat gegevens over de financiële maatregelen zoals subsidies en opdrachten die de provincie heeft genomen om de gevolgen van corona te verzachten en het in stand houden van een basis voor herstel – de zogenoemde provinciale aanpak Covid-19.

In Nijmegen streek in 2020 met ruim 3,1 miljoen euro de meeste financiële coronasteun van de provincie Gelderland neer. Kijkend naar het bedrag per inwoner, dan is Doetinchem echter spekkoper: 18,40 euro per inwoner. Rozendaal moest het doen met 2,82 euro per inwoner.

Coronarekening
Dat blijkt uit de Coronarekening van de Rekenkamer Oost-Nederland. Die bevat gegevens over de financiële maatregelen zoals subsidies en opdrachten die de provincie heeft genomen om de gevolgen van corona te verzachten en het in stand houden van een basis voor herstel – de zogenoemde provinciale aanpak Covid-19. In totaal stelde Provinciale Staten in 2020 60 miljoen euro ter beschikking. Aanleiding voor de rekenkamer om de Coronarekening te ontwikkelen was om zicht te geven op de besteding van het corona-steunpakket.

Subsidies
Door de provincie Gelderland waren eind 2020 34 financiële maatregelen uitgewerkt, waarmee een bedrag van 33,5 miljoen euro was gemoeid. Daarvan was in december 2020 al 24,5 miljoen euro besteed, vooral door het verstrekken van subsidies.
Het meeste geld ging in de vorm van subsidies naar de Gelderse gemeenten – 5,9 miljoen euro. Met het geld kon bijvoorbeeld personeel worden ingehuurd, zoals buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) voor de handhaving en communicatiemedewerkers. Maar het kon ook worden ingezet voor noodopvang van kwetsbare groepen, projecten ter versterking van de sociale cohesie of voor de ondersteuning van buurthuizen, culturele instellingen en sportverenigingen.

Cultuursector
De Rekenkamer Oost-Gelderland bracht ook in kaart naar welke doelgroepen de steun ging. Het meeste geld bleek te zijn bestemd voor de culturele sector, een mix van poppodia, musea, theaters en cultureel erfgoed. Naar die sector ging vorig jaar ruim 9 miljoen euro provinciaal geld. Een grote doelgroep vormde ook de verzameling arbeidsmarktregio’s. Daar ging 4 miljoen euro naar toe, ten behoeve van onder andere omscholing, van werk-naar-werk-trajecten en behoud van stage- en leerplekken.
In het tweede kwartaal van dit jaar volgt een update van de monitor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Suzan Mathijssen (Secretaris-directeur) op
Voor diegene die meer informatie uit de Coronarekening voor Gelderland en Overijssel willen halen, deze is te vinden op www.rekenkameroost.nl.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners