Advertentie
financiën / Nieuws

Meerderheid wil altijd vrij op 5 mei

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen. Het voorstel werd woensdag gedaan door PvdA-leider Job Cohen, maar was in 2007 al eens door de SP bepleit. Toen haalde het plan geen meerderheid, nu is die er wel, want behalve de PvdA en de SP zijn ook de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee. D66 is voor, mits er een andere feestdag wordt afgeschaft. De Partij voor de Dieren is tegen. 

06 mei 2010
Voortschrijdend inzicht
Cohen wil met zijn voorstel aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. 'Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is', zei hij tegen NU.nl 'Eens, iedere 5 mei een vrije dag!', liet PVV-leider Geert Wilders al snel weten. De SP is blij met het 'voortschrijdend inzicht' bij de PvdA. De SP stelde het zelf in 2007 al eens voor, maar de PvdA was toen nog tegen.


Ruilen

Ook de ChristenUnie is voor. 'Het kost wel geld voor het bedrijfsleven. Maar we zouden meer de rust moeten nemen om de vrijheid te vieren', zegt Kamerlid Ed Anker. GroenLinks-leider Femke Halsema spreekt over een 'nieuwe, seculiere, iedereen insluitende feestdag. Maar graag in ruil voor een bestaande feestdag. zoals tweede pinksterdag.'

Economische crisis
Het CDA vindt dat met werkgevers en vakbonden over de uitwerking van het idee moet worden gesproken. 'Geen feestje op andermans kosten. Het is te gemakkelijk om de rekening bij de werkgevers te droppen. Het is de vraag of in de economische crisis een extra vrije dag de hoogste prioriteit moet krijgen', zegt Kamerlid Jan Schinkelshoek.

Onverantwoord
D66 vindt Bevrijdingsdag van groot belang, maar wil alleen een nieuwe vrije dag als er een andere feestdag verdwijnt. D66 vindt het 'onverantwoord om in deze tijd van hoge werkloosheid en grote begrotingstekorten extra vrije dagen in te stellen'. Ook de Partij voor de Dieren is tegen. Koninginnedag en 5 mei vormen anders jaarlijks een improductieve week, aldus Marianne Thieme.

Cao
Sinds 1990 is 5 mei overigens al een officiële nationale feestdag, maar een verplichte vrije dag is het niet. In veel cao's is geregeld dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dat is dit jaar het geval.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gertjan van Wijk / oud burgemeester
Voeg koninginnedag en 5 mei samen.
Het is één groot consumptief gebeuren!
Het officiële element kan hier stevig in verankerd worden.
Verjaardag in januari (geen datum om kinderen stoeptegels te laten tekenen), augustus, nog langer geleden en wat wordt het na Alexander?
Samen gevoegd op 5 mei wordt dan de nationale feestdag. Krijgen wij ooit een oresident dan is dit ook geregeld.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Beter idee: maak van 1 mei (dag van de arbeid) een verplichte vrije dag. En als je dat te socialistisch vindt, noem het dan "Dag van de concurrentie op de vrije markt". Daar zit alles in: de vrijheid, de oorlog en het consumptieve gebeuren.

P.S. Ook Prins Bernhard zou daar blij mee zijn geweest.
Annemarie / Handhaver
Prima plan. Iedereen elk jaar vrij op Bevrijdingsdag.
In Europa heeft Nederland de minste vrije feestdagen. Om dan een andere vrije dag in te moeten leveren voor deze "nieuwe" vrije dag vind ik echt idioot. Je moet mensen ook wel eens wat gunnen.
Jos Praat / beleidsadviseur
Heb het altijd belachelijk gevonden dat ambtenaren op 5 mei een vrije dag hebben en veel andere werkers niet. Vrijheid vier je met z'n allen of je doet het niet. Dus eens met vrij voor iedereen op 5 mei. Gewoon een andere feestdag voor inleveren.
Paul / projectleider
Grappige de vrijheid verplicht moeten vieren...

Nederlanders stikken in de vrije dagen, laten mensen zelf beslissen of ze dan ook vrij nemen.
frans / ambtenaar
Afschaffen, na 65 jaar is het mooi geweest.
Jaap
Ik ben het helemaal eens met Annemarie: Nederland heeft te weinig specifiek nationale feestdagen die we gezamenlijk vieren. Naast 5 mei zou bijvoorbeeld ook Prinsjesdag in september als nationale feestdag aangemerkt kunnen worden. Belangrijk dat we feestdagen hebben die de natie bindt, hebben we nu veel te weinig. Enne dat geleuter over het bedrijfsleven, geld verdienen etc, ik weet dat het belangrijk is, maar he, wij gaan dankzij de Grieken straks pas met 67 jaar met pensioen terwijl zij met 53 jaar met pensioen gaan. Wie is hier nu eigenlijk gek dan? Mogen wij dan een feestdag als 5 mei hebben? En mogen we ook even stilstaan bij de verschrikkingen die er geweest zijn en waarvan de denkbeelden nu meer dan ooit actueel zijn?
a. middelveld / senior adviseur
Eens met vrije dag voor allen maar dan wel de gelegenheid gebruiken alle christelijke feestagen en koninginnedag af te schaffen en daarvoor gewone vakantiedagen geven
Jos Steen
"'Geen feestje op andermans kosten. Het is te gemakkelijk om de rekening bij de werkgevers te droppen. Het is de vraag of in de economische crisis een extra vrije dag de hoogste prioriteit moet krijgen"

Wat een gelul zeg. Je viert de vrijheid, dat levert meer op dan het kost.


en dan dit:
'Koninginnedag en 5 mei vormen anders jaarlijks een improductieve week'

Met de nederlandse arbeidsproductiviteit is niks mis: de hoogste arbeidsproductiviteit van Europa (en dat ondanks al die zogenaamde vrije dagen)

Of misschien heeft het invloed op de balans tussen werk en vrij (vieren - plezier)?

Dus inleveren is echt niet nodig. Laten we een voorbeeld zijn van hoe het ook kan!
frans / ambtenaar
Vandaag mogen we ook even stilstaan bij de verschrikkingen die er 8 jaar geleden geweest zijn (Fortuijn vermoord) en waarvan de denkbeelden (dode Griekse bankbedienden door ultralinks) nu meer dan ooit actueel zijn.
M. Dijkman
@Jaap

Dat we met 67 met pensioen gaan ligt niet aan de grieken hoor. Maar aan de ramp die de financiële sector over de wereld heeft afgeroepen.
De Grieken zijn ook de dupe van die sector en moeten nu jaren bloeden. Maar aan de oorzaak van de crisis wordt niets gedaan.
Bankensector blijft ongemoeid.
M. Dijkman
@Rampant

Joh, houd op met die onzin neerplempen.
De betogers waren grieken uit alle lagen van de bevolking. Niet alleen 'links' of 'rechts'. Het is al erg genoeg dat er mensen zijn overleden.
Dat hokjesdenken zegt trouwens genoeg over u.
frans / ambtenaar
Verhoging AOW leeftijd (pas vanaf 2020) heeft natuurlijk niks te maken met de bankcrisis maar met het immigratiefiasco.
Socialisten en logisch denken..
Anneke / teamleider
Het vieren van de vrijheid moet voor alle burgers van Nederland in gezamenlijkheid mogelijk zijn. Waarom alleen ambtenaren? Dat we ons de oorlogen blijven herinneren, en laat dat dan een verplicht nummer zijn, is mijns inzien heel noodzakelijk. Om de vrijheid gezamenlijk te vieren is een groot goed. En aub dan ook echt gezamenlijk vieren dus ook het winkelpersoneel. Kunnen we nu nooit eens eens dag die winkel op slot houden.
Roland / adviseur
Ik heb begrepen dat de kosten van het doorbetalen van een vrije dag € 300 miljoen zijn. Ik mis de logica om de kosten van dit feestje "voor iedereen" eenzijdig bij de werkgevers neer te leggen?

Ruilen voor 2e Pinksterdag lijkt dan logischer.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wat mij opvalt aan de omgang met 5 mei in Arnhem (mijn woonplaats) is dat het eerder een romantisch terugverlangen naar de oorlogstijd lijkt te zijn, dan de viering van een bevrijding. Vliegtuigen en helikopters ronkten boven de stad en gaven het gevoel dat we weer in oorlog zijn. Op deze manier worden 4 en 5 mei een manier om uit te drukken: "De oorlog is dood - lang leve de oorlog!"

Laatst stapte ik in de trein, bleek die geheel in het teken te staan van "vrijheid", met citaten van belangrijke denkers op elke stoel en ronkende reclamespots over "vrijheid" op grote beeldschermen. Nergens in de trein kon je je onttrekken aan deze opgedrongen en gehypte "vrijheid".

Belangrijker dan de vraag of dit een verplichte vrije dag wordt, is de vraag of we eigenlijk nog wel weten wat we op 5 mei (zouden kunnen) vieren. Vrijheid kan ook zijn: stil en opmerkzaam kijken naar het heden.
piet brontsema / org adviseur
lever 30 april maar in . monarchie is toch achterhaald
Jobke Vonk-Vedder / wethouder
Het instellen van 5 mei als een vrije dag is een sympathiek idee. Voorwaarde is dan wel dat we het dan ook echt kunnen vieren en dat we dan niet massaal op vakantie kunnen gaan en dus zijn. Doordat dit jaar de meivakantie zo "gunstig" viel, zie je het aantal inwoners - en dan met name de kinderen - wat meedoet aan koninginnedag, dodenherdenking en bevrijdingsdag sterk is verminderd. Dit is jammer. Juist kinderen wil je meegeven wat herdenken betekent en wat vrijheid vieren is.
Bert
Waarom een andere dag inleveren? We krijgen toch ook geen koninginnedag of kerstdag terug als deze in het weekend vallen. Per saldo is er geen verlies voor de werkgever!
Advertentie