Advertentie
financiën / Nieuws

Meer tijd voor beantwoorden pin only-vragen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft extra tijd nodig om Kamervragen te beantwoorden over gemeenten die alleen nog pinbetalingen toestaan aan de balie. ‘In verband met de betrokkenheid van verschillende beleidsterreinen vergt de noodzakelijke afstemming voor de beantwoording van deze Kamervragen meer tijd.

04 mei 2018

Ik streef ernaar u de antwoorden uiterlijk eind mei toe te sturen’, laat de D66-minister aan de Tweede Kamer weten. Kamerleden van SP, VVD, CDA en GroenLinks stelden kritische vragen over het ‘pin only’-beleid van een groeiend aantal gemeenten.

De SP-Tweede Kamerleden Ronald van Raak en Renske Leijten vroegen om maatregelen, mede naar aanleiding van een artikel in Binnenlands Bestuur van eind december 2017. Daarin werd melding gemaakt van een toenemend aantal gemeenten waar aan de balie louter nog met contant geld kan worden betaald. Die constatering deed een delegatie van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Vorige maand maakte de gemeente Teylingen bekend dat het per 1 mei in die gemeente niet meer mogelijk is om een nieuw paspoort of rijbewijs cash te betalen. Lisse en Hillegom namen eenzelfde besluit al eerder. Bekend is dat er ook in Amersfoort, Deventer, Geldermalsen, Grou, Hardenberg, Leiden, Ommen en Tilburg niet meer cash kan worden betaald. Kritiek op die keuze is er behalve van de DNB en het MOB ook van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Contante betalen moet mogelijk blijven om te voorkomen dat ‘kwetsbare groepen’ worden uitgesloten.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie