of 59345 LinkedIn

Meer opbrengst wegenbelasting voor Rijk en provincies

Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van begrotingen van het Rijk en provincies. De toename komt vooral door een toenemend wagenpark, aldus het statistiekbureau.
Reageer

Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van begrotingen van het Rijk en provincies. De toename komt vooral door een toenemend wagenpark, aldus het statistiekbureau.

Tarieven

De opbrengsten voor het Rijk stijgen dit jaar naar verwachting met 3,5 procent tot bijna 4,3 miljard euro. Provincies verwachten ruim 1,6 miljard euro te ontvangen, 2,5 procent meer dan vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat het autobezit is toegenomen en door hogere tarieven bij het Rijk en enkele provincies.

 

 

Rijk en provincie

Iedereen met een auto, motor of vrachtwagen moet motorrijtuigenbelasting betalen. Een deel betaal je aan de overheid en een deel aan de provincie waarin je woont. Voor deze belasting legt de overheid een maximum vast. Provincies mogen zelf, tot dat maximum, bepalen wat de hoogte is.

 

Tegenvallers

In de provincie Zeeland betalen autobezitters dit jaar liefst 8,3 procent meer dan in 2018.  Dat zorgt voor ruim 4 miljoen euro hogere inkomsten voor de provincie ten opzichte van het vorige jaar. Zeeland gebruikt de inkomsten om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren, aldus het CBS. In acht van de twaalf provincies verandert het tarief niet.

 

Opcenten
Zeeland verhoogt het opcententarief, de provinciale toeslag voor de motorrijtuigenbelasting, met 8,3 procent. Deze tariefsverhoging en meer auto’s op de weg zorgen voor ruim 4 miljoen euro hogere inkomsten voor de provincie in vergelijking met 2018. Zeeland gebruikt deze inkomsten om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren. (Anp/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners