of 62812 LinkedIn

Meer grenspendelaars land in dan uit

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Foto: Frolova_Elena / Shutterstock.com
Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Foto: Frolova_Elena / Shutterstock.com

Meer werknemers wonen in België of Duitsland en komen voor werk naar Nederland dan andersom. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2018. Er zijn elf buitenlandse  gemeenten waar meer dan 10 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt.

Dagelijks

‘Vanuit Duitsland steken dagelijks bijna 43 duizend werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België bijna 41 duizend’, schrijft het CBS. Ruim 9 duizend werknemers werkten in 2018 vanuit Nederland in de Duitse regio’s Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen en 12 duizend werkten in de Belgische deelstaat Vlaanderen.

 

Nederlandse nationaliteit

De hoogste concentraties pendelaars komen uit gebieden die grenzen aan Noord-Brabant, Limburg, Twente en Gelderland. ‘In 11 Belgische en Duitse gemeenten werkt meer dan 10 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder in Nederland’, schrijft het CBS. Grenspendelaars hebben hier vaak de Nederlandse nationaliteit en het gaat doorgaans om mensen die naar het buitenland zijn verhuisd.

 


Laar

De Vlaamse gemeente Baarle-Hertog, bekend vanwege de complexe grenssituatie, gaat aan kop: 22 procent van de werknemers van 15 jaar en ouder werkt in Nederland. Voor Duitsland geldt dat zes van de tien gemeenten met de meeste grenspendelaars zich in de deelstaat Grafschaft Bentheim bevinden, die grenst aan Twente. ‘Zo ging in Laar iets meer dan 14 procent van de inwoners voor hun werk over de grens.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Hoe zou het registratiesysteem aan de grenzen van de EU zijn geregeld met inkomende en uitgaande burgers? Is er überhaupt enige sprake van een overall registratiesysteem?
Door Sabreur op
Ik ben zelf ook zo'n 'economisch vluchteling' geweest. Huizen in D zijn over het algemeen, zeker in de landelijke gebieden de helft in prijs van die in NL. De auto is er geen melkkoe, BTW is er lager (nu nog 16% ipv 21%) en als je een auto wilt kopen dan betaal je geen 25% BPM. Ik ben nu weer terug in NL en betaal voor dezelfde auto per maand, asl wat ik in D per jaar kwijt was.
Als je in de buurt van de grens werkt, dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je in NL blijft wonen, waar je als burger alleen maar gezien wordt als pinautomaat voor de onverzadigbare overheid.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners