of 60220 LinkedIn

Meer gemeenten bezorgd over vinden accountant

Gemeenten maken zich dit jaar flink meer zorgen over het vinden van een accountant voor controle van de gemeentelijke jaarrekening dan in 2017 en 2018. Dat blijkt uit een enquête gehouden door de VNG.

Gemeenten maken zich dit jaar flink meer zorgen over het vinden van een accountant voor controle van de gemeentelijke jaarrekening dan in 2017 en 2018. Dat blijkt uit een enquête gehouden door de VNG.

Moeizaam

Van de 162 gemeenten die de enquête invulden, zegt ruim een derde (35 procent) zich zorgen te maken over het vinden van een accountant. De afgelopen twee jaar lag dat percentage rond de 20 procent. De respondenten maken zich met name zorgen over moeizame procedures, de flink gestegen kosten, de stijging van de controledruk, het gebrek aan inschrijvers waardoor er niets te kiezen valt en afname van de ervaring.

Langlopend
Ondanks de toename van het aantal gemeenten dat zich zorgen maakt over de accountantscontrole, blijkt uit de enquête dat de meerderheid deze zorgen niet heeft, althans niet op dit moment. Een reden daarvoor is dat een groot deel van de gemeenten net een nieuw contract hebben afgesloten of nog een langlopend contract hebben. Maar ook onder de gemeenten die zich geen grote zorgen maken, bestaat het beeld dat de kosten flink zijn gestegen en dat er sprake is van een overspannen markt.

 

Uit de enquête blijkt opnieuw dat grote accountantskantoren zich terugtrekken uit de gemeentelijke markt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert Homan (Coach bestuurders en politici, Raadslid) op
Wellicht is dit het moment om meer fundamenteel na te denken over de rol van de accountant voor gemeenten. Wat levert het nu de gemeenten op? voor zover ik kan overzien hebben alle accountants de laatste zeg 20 jaar toch echt geen heel problematische zaken aan het licht gebracht. Alleen opmerkingen over boekingen op verkeerde posten, aanpassing van waarderingen van "bezit"van de gemeenten, etc. Of heb ik het mis?
De Gemeenteraad controleert het college en dat zou toch genoeg moeten zijn. Wellicht blijft een algemene doorlichting eens in de 4-jaar (zeg 1/2 weg de raadsperiode, een optie. Daardoor blijft er heel veel geld bij de Gemeente over wat bijvoorbeeld in de zorg gestoken kan worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners