of 60220 LinkedIn

Meer externe inhuur bij gemeenten

Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten. Terwijl de externe inhuur in de grootteklasse van minder dan 20.000 inwoners ongeveer gelijk bleef in 2017, nam deze in alle overige grootteklassen toe.

Gemeenten besteedden in 2017 17 procent van de totale loonsom aan externe inhuur. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor van 1 procentpunt. De uitgaven aan externe inhuur stijgen daarmee al sinds 2013. Toen besteedden gemeenten 11 procent van de totale loonsom aan externe inhuur. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten. Terwijl de externe inhuur in de grootteklasse van minder dan 20.000 inwoners ongeveer gelijk bleef in 2017, nam deze in alle overige grootteklassen toe. 

De grootste stijging was te zien bij gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners. Daar stegen de uitgaven met 4 procentpunt tot 17 procent van de loonsom. In de 100.000+ gemeenten zijn de uitgaven aan externe inhuur met 20 procent het hoogst. 52 procent van de gemeenten probeert actief de uitgaven aan externe inhuur terug te dringen.

Flexibel
In 2017 is het aandeel van flexibel personeel verder gestegen, van 17 naar 20 procent. Daarmee zet een trend zich voort; in 2015 bestond nog 11 procent van de bezetting uit flexibel personeel. 16 procent van de gemeenten geeft aan het flexibele deel van de bezetting te willen vergroten door meer medewerkers in vaste dienst op flexibele basis in te zetten en 14 procent geeft aan dat te willen doen door meer medewerkers op flexibele basis aan te stellen. Daarentegen geeft 29 procent van de gemeenten aan het flexibele deel van de bezetting gelijk te willen houden, terwijl bij 49 procent van de gemeenten het beleid gericht is op het verkleinen van het flexibele deel van de bezetting. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Invoering van een 10%-norm ook voor gemeenten lijkt me niet zo gek.
Door Henk op
Ik zie veel externen (bij ons 23%) die hun eigen opdrachten maken, deze ongecontroleerd uitvoeren en toewerken naar het advies voor een vervolg voor een nieuwe opdrachten. Vorige week zat ik bij een vergadering met 12 mensen en hiervan waren er 8 extern. En wie was voorzitter: juist een externe.
Zo worden bakken met gemeenschapsgeld verspild.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners