of 59190 LinkedIn

‘Meer en beter personeel’ nodig in Leudal

De rekenkamer schetst twee scenario’s voor toekomstig Leudal. Het uit handen geven van een groot deel van het gemeentelijk takenpakket aan regionale en externe partijen, of door fors te investeren in de ambtelijke organisatie en verandering van de politieke cultuur. D66 kiest voor het laatste.

De gemeente Leudal zal fors moeten investeren in meer en beter personeel. Alleen dan heeft de Limburgse gemeente bestaansrecht.

Dat is, kort gezegd, een van de conclusies die de lokale fractie van D66 trekt uit het vernietigende rekenkamerrapport over de ambtelijke en bestuurlijke zwakte van de gemeente Leudal. In tegenstelling tot het college, vindt D66 dat de onafhankelijke rekenkamer ‘een analytisch sterk rapport’ heeft afgeleverd, ‘dat de vinger op de zere plek legt.’

Zwakke bestuurskracht
De rekenkamer is in het rapport Opvolging aanbevelingen in de periode 2008 – 2015 zeer kritisch: vele aanbevelingen van de rekenkamer zijn de afgelopen jaren niet opgevolgd. Dat zou onder andere een gevolg zijn van een gebrekkige bedrijfsvoering, een ‘ernstig verzwakte’ bestuurskracht en een ‘inadequate’ informatievoorziening. De gemeenteraad zelf komt mede daardoor niet aan haar kaderstellende rol toe, en schiet ook in het controleren tekort. En raad, college en ambtenarij slagen er door onderling wantrouwen niet in om tot goede samenwerking te komen.

Afschaffen raadscommissies
De rekenkamer schetst twee scenario’s voor toekomstig Leudal. Het uit handen geven van een groot deel van het gemeentelijk takenpakket aan regionale en externe partijen, of door fors te investeren in de ambtelijke organisatie en verandering van de politieke cultuur. D66 kiest voor het laatste.  ‘D66 wil de democratie in Leudal versterken. We moeten dus fors investeren in meer en beter personeel. Ook kunnen we beter de raadscommissies afschaffen en meer samenwerken in raadsbrede werkgroepen. Alleen échte hervormingen zullen baten’, aldus fractievoorzitter Rens Raemakers.

Leerpunten
In de extra raadsvergadering van 2 augustus dient zijn fractie een motie in over het vervolgproces, opdat raad en college samen met de rekenkamer over het rapport in gesprek gaan. Het college wil alleen in gesprek met de rekenkamer over het in haar ogen ‘statische’ en niet op feiten gebaseerde onderzoeksrapport. Volgens D66 moet niet alleen het college, maar ook en vooral de gemeenteraad van Leudal met de rekenkamer in gesprek gaan. ‘De rekenkamer is een door de gemeenteraad ingesteld en benoemd orgaan. De raad van Leudal zou dus ook direct bij die gesprekken aan tafel moeten komen. En uiteraard bevat het rapport ook voor de gemeenteraad voldoende leerpunten,’ aldus D66-afdelingsvoorzitter Leo Schouten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anneke op
Ik zie het vooral als de eerste nadrukkelijke tekenen dat de zogenaamde schaalvergroting in het bestuur niet werkt. Wat heeft iemand uit Ell of Kelpen nou met de stoeptegels van iemand uit Neer? Om maar wat te noemen. Onderwerpen met een kleine schaalgrootte moeten worden opgelost door een gremium met diezelfde schaalgrootte. Anders krijg je dit soort gewrochten die niet werken en waar alleen maar onkunde kan zegevieren.
Door Gerbert Goedhart op
@Stef: inderdaad opvallend zo vaak als de redactie van BB over Leudal schrijft. Maar dan hoeft ze niet over Rotterdam te schrijven. Daar wordt de rechtstaat zo ongeveer verkracht. Dagelijks tientallen bedreigingen. Maar de regering kijkt weg en BB in haar kielzog. Ja, dat allemaal in de stad van de luidbejubelde Aboutaleb. Die niet ingrijpt als terroristische en daarmee dus verboden organisaties als Grijze wolven en Hamas demonstraties houden en persmensen bedreigen.

Maar vandaag heeft Aboutaleb wel weer heel stoer de familiedag van Harley Davidsonclub van a.s. zaterdag verboden ! Tja, dat zijn geen moslimbroeders, die kun je dus lekker snoeihard aanpakken. En BB, ach dat leutert maar door over Leudal.
Door mart (opbouwwerker) op
@bernard
daar ligt juist een van de problemen, te veel collegewisselingen in Leudal
Door Stef op
Is Hans Bekkers bezig met een kruistocht tegen Leudal ? 3e artikel al deze week over deze gemeente. En als het nu nog ergens over ging !
Door Opmerker op
@Weiss: ....en gezien het gegeven dat de raad de baas is van de gemeente - zogezegd - en het college verantwoording moet afleggen aan de raad....ligt inderdaad hier een taak voor de raad.
Door Bernard Weiss (voormalig ambtenaar) op
Gezien de reactie van het college lijkt me dààr een eerste personeelswissel voor de hand liggen...