of 64231 LinkedIn

Maatregelen topinkomens corporaties afgekeurd

De rechtbank heeft de maatregel van minister Stef Blok om de topinkomens van corporatiebestuurders tegen te gaan afgewezen.
2 reacties

De regeling waarmee minister Stef Blok (Wonen) de inkomens van topfunctionarissen bij woningcorporaties aan banden wil leggen, kan niet door de beugel. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een streep gezet door deze ministeriële regeling waarmee Blok dat mogelijk wilde maken. Als de minister toch wil ingrijpen, moet hij opnieuw naar 'de tekentafel' om een nieuwe regeling op te stellen.

Vereniging van bestuurders

De zaak tegen Blok was aangespannen door onder meer de verenigingen van bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties. Met de regeling zou het salaris van topfunctionarissen mede bepaald worden aan de hand van de grootte van de corporatie. Maar de rechters vinden dat Blok de bestaande salarissen en functies te weinig heeft meegewogen.

 

Onevenredig getroffen

,,Het resultaat van deze keuze is dat zittende topfunctionarissen van woningcorporaties onevenredig worden getroffen'', staat in het vonnis. De regeling is gebasseerd op de Wet Normering Topinkomens (WNT). De verenigingen die de zaak voor de rechter brachten, vonden dat die wet in strijd is met internationale verdragen. Maar dat vinden de rechters niet. Daardoor kan Blok met die wet in de hand een nieuwe regeling opstellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd dus om wél en snel met een goede regeling te komen.
Door D. van Arum (adviseur) op
Los van de juistheid om de corporatie inkomens van bestuurders te beperken is dit het zoveelste voorbeeld van een falend beleid van deze minister.