of 63623 LinkedIn

Maastricht best gewaardeerde winkelstad

In het onderzoek zijn de 60 grootste binnensteden beoordeeld op de domeinen winkelaanbod, bereikbaarheid, horeca, sfeer en beleving. Het winkelaanbod is het doorslaggevende domein en daarop krijgt Maastricht de beste beoordeling.

Maastricht, Den Bosch en Haarlem vormen de top drie van best gewaardeerde winkelsteden. Dat blijkt uit de Retail Gemeente Atlas 2015 van Q&A Research & Consultancy.

Winkelaanbod
In het onderzoek zijn de 60 grootste binnensteden beoordeeld op de domeinen winkelaanbod, bereikbaarheid, horeca, sfeer en beleving. Het winkelaanbod is het doorslaggevende domein en daarop krijgt Maastricht de beste beoordeling. Daarna volgen Haarlem, Den Bosch, Rotterdam en Groningen. Variatie en aanwezigheid van zelfstandige winkels blijken belangrijke thema’s. Maastricht en Schiedam zijn de best en slechtst gewaardeerde binnensteden op dit domein.

Historisch karakter en gezelligheid
Met betrekking tot sfeer en beleving zijn de verschillen groot op de thema’s historisch karakter en gezelligheid. Op historisch karakter krijgen Delft, Maastricht en Haarlem het hoogste cijfer. Op het thema gezelligheid weten, naast de top drie ook Delft, Utrecht, Breda, Amsterdam en Groningen goed te presteren. Voor de gemiddelde binnenstad geldt dat meer dan 80 procent liever daar winkelt dan online.

Parkeertarief
Zonder het domein parkeren zou de ranglijst er volgens de onderzoekers compleet anders uitgezien hebben. Steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Delft en Groningen hadden dan veel hoger op de lijst gestaan. Maar omdat ze worden afgerekend op hun parkeertarief, het aantal parkeerplekken of de bereikbaarheid van de parkeerplekken, blijven ze in de onderste regionen hangen.

Atlas
De Retail Gemeente Atlas, dit jaar voor de tweede keer uitgebracht, brengt op basis van een online onderzoek onder ruim 6.000 consumenten in kaart hoe de 60 grootste binnensteden worden gewaardeerd.

Top 10 best gewaardeerde winkelsteden

1

Maastricht

2

Den Bosch

3

Haarlem

4

Hoorn

5

Roermond

6

Breda

7

Amersfoort

8

Middelburg

9

Delft

10

Deventer

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Ruysch (vz SCMD) op
Delft in de top 10 maar verdient een ranking in de top 5
Dat door al de initiatieven in de binnenstad van nu en van de laatste twee jaar door en met ondernemers in de binnenstad. Delft heeft niet voor niets zo een lage winkelruimte leegstand. Veel liever (en) Delftse binnenstad dan (alleen maar) online.
Door Wottsjer (watcher) op
Fijn dat het parkeren in Maastricht voor de score goed is geregeld. Was Maastricht niet ook de stad met zo'n beetje de miserabelste luchtkwaliteit, ook in de binnenstad?
Door Tom Wagemans (direkteur) op
Wij als Delfiade team (www.delfiade.eu) vinden dit een uitdaging om ons in te zetten voor een hogere ranking van Delft volgend jaar.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners